ORDRE de 25 de juliol de 2000, per la qual es desplega el Decret 252/2000, de 24 de juliol, sobre l’activitat artesanal a Catalunya.



ORDRE de 25 de juliol de 2000, per la qual es desplega el Decret 252/2000, de 24 de juliol, sobre l’activitat artesanal a Catalunya.

El Decret 252/2000, de 24 de juliol, sobre l’activitat artesanal a Catalunya, constitueix el marc legal d’un sector que ha vist incrementada la seva presència en el si de l’economia productiva i ha expandit la seva producció incorporant elements d’innovació i exigències de qualitat i perfeccionament en la seva presentació final. L’accés a un mercat cada cop més competitiu i interrelacionat demana assolir estàndards de qualitat que puguin ser valorables objectivament, així com disposar de mecanismes de control objectivables.

Vista la creixent necessitat de dotar el sector artesanal de mecanismes propis que regulin el seu funcionament i de potenciar la qualitat dels seus productes, la present Ordre desplega el que disposa el Decret 252/2000, de 24 de juliol, sobre l’activitat artesanal a Catalunya, en diferents aspectes, com són l’establiment dels requisits necessaris per obtenir el carnet d’artesà i el diploma de mestre artesà, que substitueixen les cartes d’artesà i de mestre artesà; l’establiment dels requisits per obtenir la denominació de producte artesà qualificat (PAQ), i la identificació de les zones que puguin ser considerades d’interès artesanal per a la promoció dels seus productes.

En conseqüència, en ús de les facultats que m’han estat conferides,

Ordeno:

Capítol 1

Carnet d’artesà

Article 1

Sol·licitud del carnet d’artesà

1.1 El carnet d’artesà el poden sol·licitar de manera voluntària les persones que compleixin els requisits següents:

a) Acreditar haver exercit durant dos anys com a mínim algun dels oficis del repertori d’oficis artesans que recull l’annex 1 d’aquesta Ordre.

b) Acreditar que està al corrent del pagament de l’impost d’activitats econòmiques o bé que duu a terme l’activitat en una empresa, individual o societària, que hi està donada d’alta en l’epígraf de l’ofici artesà que exerceix.

c) Acreditar la formació professional.

d) Presentar la memòria del procés de fabricació de l’especialitat sol·licitada.

1.2 La sol·licitud del carnet d’artesà ha d’anar adreçada al secretari de la Comissió d’Artesania de Catalunya i s’ha d’ajustar al model imprès que es lliurarà a les oficines del Centre Català d’Artesania, o bé a les del COPCA, o en qualsevol de les formes que preveu l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Article 2

Atorgament

2.1 El carnet d’artesà l’atorga el secretari de la Comissió d’Artesania de Catalunya a proposta del jurat d’avaluació.

2.2 El jurat d’avaluació dels carnets d’artesà està format per:

El secretari de la Comissió d’Artesania de Catalunya, que actua com a president.

Tres representants del Centre Català d’Artesania.

Quatre representants de les entitats de representació dels sectors.

Un representant d’una associació de dissenyadors.

2.3 Per dur a terme aquesta valoració el jurat d’atorgament dels carnets d’artesà ha de tenir en compte:

a) Els treballs realitzats pel sol·licitant.

b) El temps d’exercici de l’ofici degudament acreditat.

c) Titulacions d’estudis finalitzats professionals i acadèmics, així com els cursos de formació rebuts.

d) Memòria del procés de fabricació de l’especialitat sol·licitada.

e) El domini de l’ofici del sol·licitant.

2.4 Opcionalment, el jurat d’atorgament dels carnets d’artesà pot determinar la realització de proves pràctiques que permetin conèixer el domini de l’ofici del sol·licitant.

Article 3

Validesa

El carnet d’artesà té validesa per tres anys, llevat dels supòsits de persones amb permís de residència, als quals els caduca quan acabi la vigència del permís, i de persones de més de 65 anys, que té caràcter vitalici.

Article 4

Renovació

Aquest carnet es pot renovar per períodes de tres anys. Per demanar-ne la renovació, cal acreditar que el sol·licitant està donat d’alta de l’impost d’activitats econòmiques en l’ofici que exerceix, o bé l’empresa per a la qual desenvolupa la seva activitat.

Article 5

Caducitat

Transcorregut el període de tres anys de validesa, hi ha un termini de tres mesos per renovar-lo. Transcorregut aquest temps, es considerarà caducat a tots els efectes.

Capítol 2

Diploma de mestre artesà

Article 6

Sol·licitud del diploma de mestre artesà

6.1 La sol·licitud del diploma de mestre artesà ha d’anar adreçada al secretari de la Comissió d’Artesania de Catalunya, per part de les entitats del sector que correspongui, o altres institucions, i ha d’anar acompanyada de:

a) El currículum de l’artesà, que indiqui: anys d’experiència professional, domini tècnic de l’ofici, anys de mestratge, premis i reconeixements obtinguts, exposicions, mostres o manifestacions realitzades.

b) Mostres de l’obra realitzada o fotografies.

6.2 És condició necessària per sol·licitar el diploma de mestre artesà tenir una experiència de més de quinze anys de professió.

6.3 El Centre Català d’Artesania del COPCA, per iniciativa pròpia, pot sol·licitar l’atorgament del diploma de mestre artesà.

Article 7

Atorgament

El diploma de mestre artesà l’atorga el conseller d’Indústria, Comerç i Turisme a proposta de la Comissió d’Artesania de Catalunya. Aquesta Comissió avalua els currículums i els treballs presentats. Es valora positivament la potenciació de l’ofici o bé exercir oficis en risc d’extinció, així com la incorporació de disseny, tradició, plàstica o creativitat.

Article 8

Validesa

El diploma de mestre artesà té caràcter vitalici.

Capítol 3

Denominació de producte artesà qualificat (PAQ)

Article 9

Producte artesà qualificat (PAQ)

Poden gaudir de denominació PAQ les línies de productes manufacturats, elaborats manualment o en petites sèries, que estiguin elaborats en un taller o una empresa artesanal, i es té en compte:

La correcta utilització de la tècnica de producció.

La qualitat dels materials emprats en el procés de producció.

La qualitat en els acabats i presentació homogènia del producte.

Els elements innovadors en el disseny i la forma del producte.

La perfecció i riquesa artística del producte tradicional.

Article 10

Sol·licitud de la denominació PAQ

10.1 Per tal de poder sol·licitar la denominació PAQ s’ha d’acreditar que és una empresa artesana, individual o societària de la qual sigui titular un artesà, o hi treballi un artesà o mestre artesà amb contracte laboral indefinit i jornada completa.

10.2 La sol·licitud de denominació PAQ ha d’anar signada pel titular de l’empresa legalment constituïda, s’ha d’ajustar al model imprès que es lliura a les oficines del Centre Català d’Artesania del COPCA i ha d’anar adreçada al secretari de la Comissió d’Artesania de Catalunya.

10.3 La sol·licitud s’ha de presentar a les oficines del Centre Català d’Artesania, a les del COPCA o bé en qualsevol de les formes que preveu l’article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

10.4 La sol·licitud ha d’anar acompanyada de la documentació següent:

a) Fotocòpia del carnet d’artesà del titular de l’empresa o del responsable de la producció.

b) Catàleg amb les línies de producte i peces de mostra dels productes que vulguin produir amb el distintiu PAQ.

Article 11

Atorgament

11.1 La denominació de PAQ l’atorga el secretari de la Comissió d’Artesania de Catalunya a proposta del jurat d’avaluació.

11.2 Aquest jurat està format per:

a) El secretari de la Comissió d’Artesania de Catalunya, que actua com a president.

b) Dos representants del Centre Català d’Artesania.

c) Dos representants d’escoles d’arts i oficis artístics.

d) Un representant del sector del comerç.

e) Un representant d’una associació de dissenyadors.

Article 12

Ús del distintiu PAQ

12.1 L’atorgament de la denominació de producte artesà qualificat PAQ dóna dret a la utilització d’un distintiu.

12.2 Les línies de producte a les quals s’hagi atorgat la denominació de PAQ poden exhibir el distintiu identificatiu. No obstant això, no pot ser utilitzat en els productes de l’empresa artesana per als quals no hagi estat atorgat.

12.3 L’empresa a la qual s’hagi atorgat el distintiu PAQ és l’única responsable del tipus de publicitat i de l’ús que se’n faci.

Article 13

Registre

El Centre Català d’Artesania del COPCA lliurarà un número de producte artesà qualificat PAQ per cada línia de productes a la qual s’hagi atorgat la denominació de PAQ i en portarà un registre informatitzat.

Article 14

Validesa

La denominació PAQ té validesa durant tot el període de temps en què se segueixi produint la línia de productes que hagi obtingut la denominació.

Capítol 4

Zona d’interès artesanal

Article 15

Declaració de zona d’interès artesanal

15.1 La Comissió d’Artesania de Catalunya emet informe preceptivament sobre els projectes, per tal de declarar zones d’interès artesanal les àrees geogràfiques o comarques formades per un municipi limítrof o més en què hi hagi un artesanat actiu que desenvolupi un producte de naturalesa homogènia.

15.2 La declaració de zona d’interès artesanal es fa mitjançant ordre del conseller d’Indústria, Comerç i Turisme.

15.3 A l’annex 2 d’aquesta Ordre figura la relació de les zones d’interès artesanal a les quals s’ha atorgat aquesta denominació fins al moment.

Article 16

Creació de distintiu de zona d’interès artesanal

Les zones declarades d’interès artesanal poden utilitzar un distintiu en els seus productes que les acrediti com a tals. Aquest distintiu pot ser dissenyat per a cadascuna de les zones pels òrgans competents i entitats, i l’ha d’aprovar la Comissió d’Artesania de Catalunya.

Disposició transitòria

A l’entrada en vigor d’aquesta Ordre, les cartes d’artesà atorgades d’acord amb el que estableixen el Decret 233/1984, de 19 de juliol, i l’Ordre de 23 de maig de 1985, continuen vigents fins que s’exhaureixi el seu termini de validesa.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l’endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 25 de juliol de 2000

Antoni Subirà i Claus

Conseller d’Indústria, Comerç i Turisme

Annex 1

Repertori d’oficis artesans agrupats d’acord amb la Classificació catalana d’activitats econòmiques (CCAE-93)

a) Artesania artística o de creació.

b) Artesania de producció de béns de consum no alimentaris.

c) Artesania de serveis.

Classificació d’acord amb el Decret 97/1995

N=núm d’ordre; C=codi CCAE93

N C Denominació a) b) c)
Divisió 01 Agricultura i activitats dels serveis que s’hi relacionen
001 01.4 Jardiner x x
002 01.1 Arboricultor, art bonsai x x
Divisió 17 Indústries tèxtils
006 17.2 Teixidor x x
007 17.3 Estampador, tèxtils x x
008 17.5 Brodador x x
009 17.5 Catifer x x
010 17.5 Estorer x x
011 17.5 Passamaner x x
012 17.5 Puntaire x x
013 17.5 Tapisser, tapissos x
014 17.2 Passador de fils d’ordit x x
015 17.5 Picador de patrons en cartolina per a puntes de coixí x x
016 17.4 Manufacturer, patchwork x x
Divisió 18 Indústries de la confecció i de la pelleteria
026 18.2 Barreter x x
027 18.2 Camiser x x
028 18.2 Cosidor x
029 18.2 Cotillaire x x
030 18.2 Decorador, roba x x
031 18.2 Fabricant de productes afins i complements tèxtils x
032 18.2 Modista x x
033 18.2 Sastre x x
034 18.3 Pelleter x x
Divisió 19 Preparació, adobament i acabament del cuir; fabricació d’articles de marroquineria i viatge; articles de basteria, talabarderia i sabateria
046 19.1 Adober x
047 19.1 Repussador, cuir x x
048 19.2 Manufacturer, complements del cuir x x
049 19.2 Manufacturer, marroquineria x x
050 19.2 Baster x x
051 19.2 Boter, cuireter x x
052 19.3 Escloper x x
053 19.3 Espardenyer x x
054 19.3 Sabater, general x x
Divisió 20 Indústries de la fusta i del suro, llevat de mobles; cistelleria i esparteria
066 20.1 Torner x
067 20.3 Fuster x x
068 20.4 Boter x x
069 20.5 Manufacturer,articles de suro x x
070 20.5 Constructor de complements de fusta x x
071 20.5 Marqueter x x
072 20.5 Modelista, fusta x x
073 20.5 Cisteller x x
Divisió 21 Indústries del paper
086 21.2 Constructor de figures i entremesos x
087 21.2 Elaborador i manipulador del paper i el cartó x x
Divisió 22 Edició, arts gràfiques i reproducció de suports enregistrats
091 22.2 Enquadernador x x
092 22.2 Impressor x x
Divisió 24 Indústries químiques
096 24.4 Herbolari x
097 24.5 Fabricant de perfums o cosmètics x x
098 24.6 Pirotècnic x x
Divisió 26 Fabricació d’altres productes minerals no metàl·lics
106 26 Pintor decorador de vidre, porcellana o ceràmica x x
107 26.1 Tallador, vidre x x
108 26.1 Vidrier x x
110 26.1 Vitraller x x
111 26.2 Ceramista x x
112 26.2 Pessebrista x x
113 26.2 Porcellaner x x
114 26.2 Terrissaire x x
115 26.6 Modelador, guix x x
116 26.7 Pedrer x x
117 26.7 Picapedrer x x
118 26.7 Tallador, pedra i marbre x x
119 26.7 Manufacturer, figures de sal x x
120 26.7 Manufacturer, objectes
d’alabastre x x
121 26.4 Rajoler x x
Divisió 27 Metal·lúrgia
131 27.5 Emmotllador x x
132 27.5 Fonedor x x
Divisió 28 Fabricació de productes metàl·lics, llevat de maquinària i equips
136 28.4 Forjador x x
137 28.5 Bronzer x x
138 28.5 Esmaltador x x
139 28.5 Llauner x x
140 28.5 Mecànic embotidor x
141 28.5 Mecànic fresador x
142 28.5 Mecànic matricer x
143 28.5 Mecànic torner x
144 28.5 Mecànic, general x
145 28.5 Repussador i cisellador x x
146 28.6 Ganiveter i daguer x x
147 28.6 Serraller i ferrer x
148 28.7 Calderer, coure i aliatges lleugers x x
149 28.7 Campaner, fabricació campanes x x
150 28.7 Sedassaire x x
151 28.5 Restaurador d’objectes de metall x x
Divisió 29 Indústries de la construcció de maquinària i equips mecànics
161 29.6 Armer x
Divisió 33 Fabricació d’equips i instruments medicoquirúrgics, de precisió, òptica i rellotgeria
166 33.5 Rellotger x x
167 33.1 Sabater de calçat ortopèdic x x
Divisió 35 Fabricació d’altres materials de transport
171171 35.1 Mestre d’aixa x x
Divisió 36 Fabricació de mobles; altres indústries manufactureres
176 36.1 Cadiraire x x
177 36.1 Daurador x x
178 36.1 Decorador, mobles fusta x x x
179 36.1 Ebenista x x
180 36.1 Envernissador de lacats x
181 36.1 Envernissador x
182 36.1 Manufacturer, mobles de vímet, de jonc, de canya, de palma i d’altres fibres x x
183 36.1 Matalasser x
184 36.1 Tallista x x
185 36.1 Tapisser, mobles x x
186 36.2 Argenter x
187 36.2 Damasquinador x
188 36.2 Encastador x
189 36.2 Filigraner x
190 36.2 Joier x
191 36.2 Lapidari x
192 36.2 Orfebre x x
193 36.3 Afinador x x
194 36.3 Constructor, instruments de corda x x
195 36.3 Constructor, instruments de vent x x
196 36.3 Constructor, instruments de percussió x x
197 36.3 Orguener x x
198 36.5 Manufacturer, joguines x x
199 36.5 Manufacturer, nines x x
200 36.6 Bastoner x x
201 36.6 Bijuter x x
202 36.6 Cerer x x
203 36.6 Enfilador de perles fines x x
204 36.6 Fabricant de pipes x x
205 36.6 Imatger x x
206 36.6 Lacador x x
207 36.6 Manufacturer, flors artificials x x
208 36.6 Maquetista x
209 36.6 Miniaturista x x
210 36.6 Postisser x
211 36.6 Tallador, matèries nobles x
212 36.6 Taxidermista x x
213 36.6 Ventaller x x
215 36.2 Cisellador, metalls preciosos x x
216 36.2 Dissenyador, joies x
217 36.2 Gravador, joieria x x
218 36.2 Modelador en cera de joieria x
219 36.1 Manufacturer, objectes de vímet, de jonc, de canya, de palma i d’altres fibres x x
220 36.6 Fabricant d’estoigs de fusta x x
Divisió 45 Construcció
226 45.2 Mestre d’obres x x
227 45.4 Enguixador x
228 45.4 Estucador x
229 45.4 Mosaïcista x x
230 45.4 Pintor d’interiors i exteriors x x
Divisió 50 Manteniment i reparació de vehicles de motor
236 50.2 Carrosser, vehicles motor x
237 50.2 Mecànic, vehicles motor x
238 50.2 Planxista, vehicles motor x
Divisió 52 Comerç al detall de flors i plantes
246 52.4 Florista x x
Divisió 74 Altres activitats empresarials
251 74.2 Dissenyador, industrial x
252 74.8 Aparadorista x x
253 74.8 Decorador, interiorista x
254 74.8 Dissenyador, general x
255 74.8 Dissenyador, gràfic x
256 74.8 Dissenyador, tèxtil x
257 74.8 Fotògraf x x
258 74.8 Decorador, estergit x
Divisió 92 Activitats recreatives, culturals i esportives
271 92.3 Cartellista x x
272 92.3 Copista x x
273 92.3 Dibuixant, general x
274 92.3 Escenògraf x x
275 92.3 Escultor x
276 92.3 Gravador x
277 92.3 Restaurador, conservador x x
278 92.3 Retaulista x
279 92.3 Dibuixant, il·lustrador x
Divisió 93 Activitats diverses de serveis personals
291 93.0 Conservador del calçat i altres articles de cuir x
292 93.0 Esteticista x
293 93.0 Maquillador x x
294 93.0 Perruquer, dones x
295 93.0 Perruquer, homes x
296 93.0 Planxador de blanc x

Annex 2

Zones d’interès artesanal

—1 La Bisbal d’Empordà, pel que fa a l’activitat ceràmica.

—2 Breda, pel que fa a la terrissa.

—3 Miravet, pel que fa a la terrissa.

—4 Olot, pel que fa a la imatgeria religiosa.

—5 Quart, pel que fa a la terrissa.

—6 Sant Hilari Sacalm, pel que fa a la fusta cremada i la torneria de fusta.

—7 La Vall del Ges, pel que fa a la torneria de fusta.

—8 Verdú, pel que fa a la ceràmica.

—9 Sarral, pel que fa a l’alabastre.

—10 La Cellera de Ter, pel que fa a la fusta.



Correcció d'Errada Disposiciones D.O.G.
Fecha: 
Viernes, 4 Agosto, 2000