Decret llei 5/2011, de 29 d'agost, de suport als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa de les Illes Balears



PREÀMBUL

I

En l'actualitat, l'economia balear se sustenta sobre els autònoms, els empresaris i les petites i mitjanes empreses (pimes). A més, dins les pimes del teixit productiu balear, les microempreses representen el 95,6 %. És per això, que la major part de l'ocupació creada i de la riquesa generada a la comunitat autònoma de les Illes Balears té la causa en aquest teixit econòmic, que reque reix un esforç constant per emprendre.

Els emprenedors no solament creen la major part de l'ocupació en les eco nomies de referència al món, sinó que són determinants per al creixement eco nòmic i la innovació. Són els canals principals per a la transmissió del coneixe ment i la innovació i per a la seva utilització en activitats productives genera dores de major valor afegit i, per tant, de rendiment econòmic. L'activitat emprenedora d'empresaris i pimes funciona com a mecanisme a través del qual les inversions en R+D, innovació i formació es traslladen a innovacions accep tades pel mercat, de manera que és determinant per al ritme de creixement a llarg termini. Per tot això, garantir l'activitat emprenedora és un dels fonaments sobre els quals es construeixen la competitivitat i la prosperitat de qualsevol economia.

És l'obligació i la responsabilitat dels poders públics promoure, per tant, un marc favorable perquè es desenvolupin les capacitats dels emprenedors.

Les economies més pròsperes i innovadores del món són aquelles amb nivells d'emprenedoria més elevats. En totes coincideixen a més dues circums tàncies: un ampli reconeixement social a la figura de l'empresari i de l'empre sària i un marc propici al desenvolupament de la seva activitat.

No és casualitat que ja el 1953 els Estats Units d'Amèrica promulgassin la Small business act per donar suport des dels poders públics als petits empre saris. En aquest sentit, la Carta Europea de la Petita i Mitjana Empresa descriu les petites empreses com la columna vertebral de l'economia europea.

Aquest Decret llei de suport als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa de les Illes Balears s'adequa al marc normatiu comunitari i respon als objectius formulats des de la Llei de la petita empresa de la UE de 2008 que, en reconeixement a la primera llei americana, ha rebut el títol de Small Business Act for Europe.

La iniciativa denominada Small Business Act (SBA) per a Europa té per objecte crear unes condicions favorables per al creixement i la competitivitat sostinguda de les petites i mitjanes empreses (PIME) europees. Les polítiques comunitàries i nacionals han de tenir més en consideració el paper de les PIME en el creixement econòmic, en la creació d'ocupació i en la gestió de la transi ció cap a una economia basada en el coneixement.

L'SBA es basa en deu principis, orientats a definir les polítiques comuni tàries i nacionals, i en mesures pràctiques per a aplicar-los, que són entre d'al tres:

- Desenvolupar un marc favorable per als empresaris que faciliti la creació de PIME.

- Promoure la cultura empresarial, en especial mitjançant la creació de xarxes d'empreses i l'intercanvi d'experiències (els estats membres han d'a doptar mesures en matèria d'ensenyament, formació, fiscalitat i assistència a empresaris).

- Adaptar les administracions públiques a les necessitats de les PIME i eliminar els obstacles administratius (procediments simplificats, Administració en línia i sistema de finestreta única) per accelerar els procediments de creació d'empreses i d'activitats comercials.

- Elaborar normes d'acord amb el principi de 'pensar primer a petita escala', tenint en compte les característiques de les PIME en elaborar la legisla ció, i simplificar l'actual marc regulador.

- Facilitar l'accés de les PIME al finançament, en particular al capital risc, els microcrèdits i el finançament d'expansió.

- Desenvolupar un marc jurídic i empresarial que propiciï la puntuali tat dels pagaments en les transaccions comercials.

II

L'article 38 de la Constitució espanyola reconeix la llibertat d'empresa dins el marc d'una economia de mercat i estableix la garantia i protecció d'a questa pels poders públics, d'acord amb les exigències de l'economia en gene ral i, en el seu cas, de la planificació.

La Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, després de la reforma efectuada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, reconeix, en l'article 30, una sèrie de competències exclusives de la Comunitat Autònoma en matèria de:

21. Foment del desenvolupament econòmic al territori de la comunitat autònoma, d'acord amb les bases i la coordinació general de l'activitat econò mica.

34. Indústria, sens perjudici del que determinin les normes de l'Estat per raons de seguretat, sanitàries o d'interès militar i les normes relacionades amb les indústries subjectes a la legislació de mines, hidrocarburs o energia nuclear. L'exercici de la competència s'ha de fer d'acord amb les bases i l'ordenació de l'activitat econòmica general. Seguretat de les instal·lacions, dels processos i dels productes industrials.

42. Comerç interior, sens perjudici del que disposen els articles 38, 131 i els números 11 i 13 de l'apartat 1 de l'article 149 de la Constitució.

44. Investigació, innovació i desenvolupament científic i tècnic.

En matèria d'impuls al desenvolupament sostenible, a l'activitat econò mica, a la iniciativa empresarial, a l'augment de la competitivitat, la productivi tat i la innovació, a la simplificació administrativa i a la reducció de càrregues, hi ha diverses normatives relacionades. Així, en l'àmbit europeu, la Directiva 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre, relativa als serveis en el mercat interior; la Decisió núm. 1639/2006/CE, de 24 d'octu bre, per la qual s'estableix un programa marc per a la innovació i la competiti vitat (2007-2013); la Comunicació COM (2008) 394 final 'Pensar primer a peti ta escala'. 'Small Business Act' per a Europa: iniciativa en favor de les petites empreses; la Comunicació COM (2011) 78 final Revisió de la 'Small Business Act' per a Europa. En l'àmbit estatal, la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics; la Llei 17/2009, de 23 de novem bre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici, i la Llei 25/2009, de 22 de desembre, de modificació de diverses lleis per a la seva adap tació a la Llei sobre el lliure accés a les activitats de serveis i al seu exercici. Així mateix, l'Estat va aprovar la Llei 2/2011, de 4 de març, d'economia soste nible. En l'àmbit autonòmic disposam de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesu res urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears; la Llei 12/2010, de 12 de novembre, de modificació de diverses lleis per a la transposició a les Illes Balears de la Directiva 2006/123/CE, i la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears.

III

Aquest Decret llei de suport als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa de les Illes Balears -sobre la base del principi 'pensar primer a petita escala' (think small first) de la regulació europea- pretén fomentar l'esperit emprenedor en el sentit més profund, el de les actituds, les preferències i les capacitats de la persona, la qual cosa exigeix potenciar els valors que defensen aquest esperit. D'altra banda, també persegueix crear un sistema adequat d'in centius per a la conversió de les idees i les habilitats emprenedores en activitats generadores de valor.

IV

Aquesta norma s'estructura en quatre capítols.

El capítol I (articles 1 i 2) estableix com a objectiu del Decret llei pro moure la creació i la consolidació d'empreses, com a mecanisme tractor de la generació de riquesa i ocupació per a les Illes Balears, basat en mesures de dife renciació per crear i millorar la competitivitat i la productivitat del nostre teixit empresarial. Per aconseguir aquest objectiu, a continuació es defineixen els actors clau per al desenvolupament econòmic i social de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

El capítol II (articles 3 a 5) pretén sensibilitzar i promoure la creació i con solidació empresarial des de l'escola fins a la Universitat, introduint els con ceptes relacionats amb l'emprenedor o emprenedora dins l'àmbit educatiu a tots els nivells. Alhora s'instrumentalitzaran programes de capacitació i professio nalitat del nostre teixit empresarial, per millorar-ne la competitivitat i la pro ductivitat. També es fomentarà el valor de la responsabilitat social empresarial.

El capítol III (articles 6 a 9) estableix la creació d'instruments a favor de la simplificació administrativa que redundaran en majors facilitats per als emprenedors i pimes de les Illes Balears, entre els quals es troben la reducció de càrregues administratives en la creació d'empreses i l'impuls d'una plataforma informàtica integral de serveis d'informació, tramitació, assessorament i acom panyament empresarial. Igualment, en relació amb la simplificació administra tiva, es recullen en aquest capítol els mecanismes de millora de la coordinació de polítiques i serveis de suport a emprenedors i empreses.

El capítol IV (articles 10 a 12) regula actuacions que permetran als empre nedors i als empresaris de les Illes Balears accedir al finançament tradicional i no tradicional i alhora pal·liar els problemes econòmics conjunturals provocats per la situació econòmica actual. En primer lloc, crear un fons de capital llavor i un altre de capital de risc, com a element impulsor del finançament empresa rial; en segon lloc, establir una política de foment de captació d'àngels inversors (business angels); en tercer lloc, habilitar línies d'avals per a emprenedors i empresaris que cobreixin les necessitats no cobertes pel sistema financer actual.

V

L'article 49.1 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, reformat mit jançant la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, estableix que el Consell de Govern pot dictar mesures legislatives provisionals en forma de decrets llei quan concorrin circumstàncies de necessitat extraordinària i urgent, amb deter minades exclusions entre les quals no es troba la matèria que ens ocupa.

La necessitat extraordinària i urgent, pressupòsit que habilita la interven ció normativa per mitjà del decret llei, ha estat objecte de diverses sentències del Tribunal Constitucional -com ara, entre d'altres, les sentències 29/1982, 6/1983, 29/1986 i 23/1993-, que han perfilat el sentit d'aquesta exigència, de manera que són constitucionalment admissibles els decrets lleis dictats en res posta a circumstàncies econòmiques o socials que requereixen una intervenció ràpida del legislador. En aquest sentit, la situació econòmica actual exigeix que el Govern impulsi l'existència d'un marc normatiu favorable que coadjuvi en el creixement del l'economia balear i que permeti l'execució efectiva d'un pla d'acció integral que ofereixi el suport necessari als emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa, els quals constitueixen el gros del teixit econòmic bale ar.

Per tot això, a proposta del vicepresident econòmic, de Promoció Empresarial i d'Ocupació, i havent-ho considerat el Consell de Govern en la sessió de 26 d'agost de 2011, s'aprova el següent

DECRET LLEI

Capítol I Disposicions generals

Article 1

Objecte del Decret llei

1. Aquest Decret llei té per objecte promoure l'activitat generadora de riquesa i ocupació a través dels emprenedors i la micro, petita i mitjana empre sa de la comunitat autònoma de les Illes Balears, que són els destinataris de les regulacions contingudes en aquest Decret llei.

2. Per al compliment d'aquest objectiu l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha de regular i desenvolupar els procediments necessaris per tal de:

1r. Fomentar i potenciar l'esperit emprenedor, la creativitat, la innovació i la figura de l'empresari o empresària a través del desenvolupament del capital humà i la captació de talent.

2n. Crear un marc favorable per a la creació i consolidació de la micro, petita i mitjana empresa, a través de la reducció progressiva de càrregues admi nistratives i la coordinació de polítiques i serveis de suport a emprenedors i empreses.

3r. Instrumentar mesures de suport econòmic, fiscal i financer que facili tin el desenvolupament dels emprenedors i les pimes.

Article 2

Destinataris

1. Són destinataris d'aquest Decret els emprenedors i les micro, petites i mitjanes empreses.

2. Es consideren emprenedors les persones físiques o jurídiques que estan iniciant o ja han iniciat, en un temps no superior a 2 anys, una activitat econò mica en el territori de les Illes Balears, amb domicili a les Illes Balears, i sem pre que no superin els paràmetres de la condició de mitjana empresa.

3. Es considera PIME (petita i mitjana empresa), l'empresa que compleix, amb els requisits següents, d'acord amb l'annex I del Reglament (CE) núm. 800/2008 de la Comissió Europea:

a) Tenir menys de 250 treballadors.

b) Tenir un volum de negoci anual no superior a 50 milions d'euros o bé un balanç general anual que no és superior a 43 milions d'euros.

c) No hi participen en un 25 % o més del seu capital o dels seus drets de vot altres empreses que no compleixen els requisits anteriors.

Dins la categoria de PIME, es considera petita empresa la que té menys de 50 treballadors, com també un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 10 milions d'euros. Les PIME que no compleixen aquestes característiques tenen la condició de mitjana empresa.

D'altra banda, dins del grup de petites empreses, es considera microem presa la que té menys de 10 treballadors i un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 2 milions d'euros.

4. Als efectes d'aquest Decret llei, s'entén per activitat econòmica qualse vol activitat de caràcter empresarial, sempre que suposi l'ordenació per compte propi dels mitjans de producció, dels recursos humans, o d'ambdós, a fi d'in tervenir en la producció o distribució de béns o serveis. L'activitat econòmica ha de tenir l'objectiu d'obtenir un benefici econòmic, independentment que aquest es pugui reinvertir o repartir entre els integrants de l'organització.

Capítol II Talent i capital humà

Article 3

Continguts curriculars

La conselleria competent en matèria d'educació ha d'impulsar que s'in trodueixin en els decrets de desenvolupament curricular, en tots els cicles edu catius no universitaris, continguts sobre formació i motivació per a la creació d'empreses, en coordinació amb la Vicepresidència Econòmica, de Promoció Empresarial i d'Ocupació. Aquests continguts han de tenir en compte els aspec tes següents:

a) Valorar la figura d'emprenedor o emprenedora i empresari o empresà ria com també l'esperit empresarial i la seva funció decisiva en la generació de riquesa i creació de llocs de treball.

b) Fomentar valors i habilitats vinculats a l'autoocupació, la creació i la gestió empresarial, com la creativitat, la innovació, el lideratge, la responsabili tat, l'ètica empresarial, la iniciativa, la cultura de l'esforç i el treball en equip, a través de metodologies d'ensenyament que promoguin aquests valors de mane ra transversal.

c) Enfortir els vincles entre el món de l'empresa i el sistema educatiu.

d) Fomentar i incorporar el concepte d'ètica empresarial i de responsabi litat social empresarial (RSE) com a part essencial del currículum associat a les ciències empresarials.

Article 4

Universitat

1. El Govern de les Illes Balears, amb el màxim respecte a l'autonomia universitària, ha de promoure la inclusió de mòduls pràctics i teòrics amb assig nació de crèdits universitaris adreçats a fomentar la creació d'empreses en tots els graus universitaris, d'acord amb els criteris i conceptes que contengui el pla d'accions que desplegui aquest Decret llei.

2. Al seu torn, el Govern de les Illes Balears ha de promoure polítiques públiques adreçades al col·lectiu universitari a fi de dotar-lo d'assistència tècni ca i assessorament financer, en especial en activitats innovadores, dins els crite ris i conceptes que contengui el pla d'accions que desplegui aquest Decret llei.

Article 5

Capacitació i responsabilitat social empresarial

1. El Govern de les Illes Balears ha de promoure, entre d'altres actuacions, la creació de programes d'acompanyament, tutorització i formació específica per impulsar i potenciar la capacitació tècnica en gestió empresarial de l'em prenedor o emprenedora i l'empresari o empresària. Igualment, ha de promoure la captació de talent i professionalització de la gestió empresarial amb l'objec tiu d'aconseguir el creixement, la productivitat i la competitivitat de l'empresa.

2. El Govern de les Illes Balears ha d'impulsar les polítiques de respon sabilitat social empresarial fomentant la implantació d'activitats, plans i progra mes de responsabilitat social en el desenvolupament dels projectes empresarials. La implementació de bones pràctiques d'RSE ha de permetre als emprenedors i als empresaris millorar la gestió, identificar noves oportunitats de negoci i mini mitzar els riscos ambientals i socials, fet que redunda en un increment de la seva competitivitat, productivitat i sostenibilitat.

Capítol III Simplificació administrativa i coordinació de polítiques i serveis de suport a emprenedors i empreses

Secció 1a Simplificació administrativa

Article 6

Eliminació i reducció de càrregues administratives

1. El Govern de les Illes Balears ha de dur a terme l'eliminació i la reduc ció progressives de les càrregues administratives, i ha de reduir, a més, les tra ves injustificades o desproporcionades a l'accés i exercici de l'activitat. Per a això cal simplificar aspectes relatius a la sol·licitud de llicències i permisos, i cal potenciar la utilització de l'administració electrònica, a fi d'aconseguir una major eficiència, productivitat i ocupació, a més d'un increment de la varietat i qualitat dels serveis disponibles per a les empreses i els ciutadans.

2. El Govern de les Illes Balears ha de fomentar la transparència, la parti cipació ciutadana i la col·laboració institucional per aconseguir l'eficàcia i l'e ficiència necessàries en matèria de creació i consolidació d'empreses. En parti cular, cal crear, dins el Grup d'Impuls per a la Simplificació i la Reducció de Càrregues Administratives a què es refereix l'article 17 de la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears, un grup de treball específic en matèria de creació i consolidació d'empreses.

3. El Govern de les Illes Balears ha de desenvolupar la implantació de la finestreta única de la directiva de serveis en els àmbits autonòmic i local, com a eina important per facilitar la creació i consolidació d'empreses. El Govern de les Illes Balears ha de desenvolupar la intercomunicació amb la finestreta esta tal per poder implantar i interrelacionar tota la informació necessària per dur a terme una activitat, i facilitar així la tramitació electrònica dels procediments.

4. L'eliminació i la reducció de càrregues administratives s'ha de fer, si més no, mitjançant les accions següents:

a) Reduir la freqüència de les declaracions obligatòries als mínims neces saris.

b) Eliminar reiteracions.

c) Automatitzar la recollida d'informació, a través de sistemes de declara ció electrònica.

d) Facilitar l'accés a la informació pel que fa als tràmits administratius que puguin alentir el desenvolupament econòmic.

e) Potenciar l'accés a informació relacionada amb la creació i consolida ció de manera telemàtica i unificada.

f) Millorar la qualitat de les normes, amb la finalitat de garantir la segu retat jurídica i d'evitar totes aquelles regulacions que imposin costos burocràtics innecessaris als emprenedors, com també legislacions complexes que suposin barreres que desincentivin l'activitat econòmica.

g) Impulsar l'avaluació de l'impacte normatiu que té la regulació en el tei xit empresarial, mitjançant el mesurament de les càrregues administratives deri vades dels projectes normatius.

h) Garantir un coneixement millor del contingut de les normes, principal ment, quant a terminis concrets, documentació necessària i organismes compe tents per a la creació d'empreses.

i) Promoure els mecanismes d'interconnexió telemàtica i coordinació interadministrativa que faci possible la supressió de l'obligació d'aportar deter minats documents, tot incloent aquesta supressió en el catàleg de simplificació documental.

Secció 2a Coordinació de polítiques i serveis de suport a emprenedors i a empreses

Article 7

Coordinació de polítiques de suport a emprenedors i a la micro, petita i mitjana empresa

1. La Vicepresidència Econòmica, de Promoció Empresarial i d'Ocupació ha de coordinar les polítiques de suport a emprenedors i a la micro, petita i mit jana empresa.

2. La Vicepresidència Econòmica, de Promoció Empresarial i d'Ocupació ha d'elaborar quadriennalment un pla d'accions per donar suport als destinata ris d'aquest Decret llei.

3. A l'efecte, cal crear un comitè tècnic integrat per membres del Govern de les Illes Balears la funció del qual serà coordinar eficientment les polítiques i els recursos destinats als emprenedors i a les empreses objecte d'aquest Decret llei. Es poden articular mecanismes de consulta i d'assessorament a entitats que donin suport als emprenedors i a les empreses de les Illes Balears.

4. El Govern de les Illes Balears ha d'establir una interlocució coordina da davant instàncies supraautonòmiques, amb l'objectiu de millorar l'eficàcia i l'eficiència en la captació de recursos i el desenvolupament de projectes a les Illes Balears destinats a crear i consolidar el teixit empresarial balear.

Article 8

Serveis integrals de suport a la creació i consolidació

1. Amb l'objectiu de garantir i millorar l'eficàcia de les diferents políti ques de suport a emprenedors i empresa, la Vicepresidència Econòmica, de Promoció Empresarial i d'Ocupació ha de definir un mapa de serveis estandar ditzats, en què s'oferirà un model de gestió integral i unificat de diagnòstic, ava luació i seguiment dels serveis prestats.

2. La Vicepresidència Econòmica, de Promoció Empresarial i d'Ocupació ha de coordinar les possibles línies de subvencions destinades als serveis de suport a emprenedors i empreses per fomentar-ne la competència i millorar-ne l'eficiència. Cal utilitzar un sistema d'indicadors de seguiment i d'avaluació de resultats que garanteixi la qualitat dels serveis oferts.

3. La Vicepresidència Econòmica, de Promoció Empresarial i d'Ocupació ha de crear una plataforma informàtica integral de serveis d'informació, trami tació, assessorament i acompanyament empresarial.

Article 9

Infraestructures públiques per a la incubació i el desenvolupament de projectes empresarials

El Govern de les Illes Balears ha d'impulsar la coordinació de les infraes tructures públiques existents, amb l'objectiu de fer-les més eficients i de gene rar un recurs motor i tractor de creació i consolidació empresarial. En aquest sentit, es distingeix entre:

a) Vivers d'empreses: el Govern de les Illes Balears ha de posar en valor les infraestructures públiques per a la incubació existents a les Illes Balears, mit jançant la coordinació administrativa, el foment de l'ús d'aquestes i la promo ció de les empreses instal·lades en les dites infraestructures, tot això potenciant el treball en xarxa i la cooperació, tant a escala local com nacional i europea, entre els vivers. Així mateix, el Govern de les Illes Balears ha d'establir una política d'atracció d'empreses estrangeres cap a les infraestructures d'incubació existents.

b) Infraestructures cientificotècniques i industrials: alhora, el Govern de les Illes Balears ha d'impulsar la cooperació publicoprivada per a la creació d'infraestructures cientificotècniques i industrials.

c) Parcs industrials: el Govern de les Illes Balears ha d'establir una polí tica de desenvolupament de sòl industrial empresarial com també l'atracció d'empreses estrangeres cap als parcs empresarials.

Capítol IV Finançament de les empreses

Article 10

Impuls al finançament de projectes empresarials

1. El Govern de les Illes Balears ha de desenvolupar les mesures d'impuls al finançament de projectes empresarials per mitjà, en particular, de les accions següents:

a) Facilitar l'accés al crèdit tradicional dotant els fons de provisions tèc niques de les societats de garantia recíproca (SGR) per reforçar les línies d'avals per a emprenedors i per micro, petites i mitjanes empreses, en les diferents fases (creació, consolidació, internacionalització i/o reestructuració).

b) Crear una societat de capital llavor i una societat de capital de risc amb les aportacions de les quals podran ser públiques, privades o publicoprivades.

c) Establir un sistema normatiu, fiscal i econòmic que afavoreixi la inver sió privada i el flux de crèdit des d'àngels inversors en les fases de llavor, con solidació i internacionalització.

d) Dotar el sistema financer d'eines d'anàlisi tècnica per valorar la inver sió en actius tecnològics i potenciar així l'ús d'instruments existents al mercat o els de nova creació.

e) Fomentar l'atracció d'inversió estrangera mitjançant la cooperació internacional.

2. El finançament als projectes empresarials podrà ser públic, privat o publicoprivat.

3. Es considera com a àngel inversor l'inversor individual que, a títol pri vat, aporta capital, coneixements tècnics i/o la xarxa de contactes personals a emprenedors que volen posar en marxa un projecte empresarial (capital llavor), empreses que es troben en l'inici de la seva activitat (capital d'inici) i empreses que han d'afrontar una fase de creixement.

Article 11

Finançament públic per a la creació i consolidació de pimes

El Govern de les Illes Balears ha de desenvolupar les mesures següents de finançament públic per a la creació i consolidació de les micro, petites i mitja nes empreses, en particular, de les accions següents:

a) Crear un marc normatiu i fiscal dissenyat específicament per a l'em prenedor o emprenedora que ajudi a optimitzar l'estructura de costos, incloent hi els de posada en marxa i consolidació empresarial; com també establir mesu res de suport per pal·liar la conjuntura econòmica de declivi.

b) Dotar de fons les SGR per a la creació de noves línies d'aval per finan çar la liquiditat i la inversió als emprenedors i a les pimes, en especial, a les que estiguin en condicions de reestructuració empresarial.

c) Reforçar i ampliar les mesures de suport a l'emprenedor o emprenedo ra i a la PIME previstes en la normativa reglamentària autonòmica en relació amb la compensació en la pujada dels tipus d'interès.

d) Establir mecanismes de finançament dels costos de la protecció de la propietat industrial i intel·lectual. Establir un sistema de valoració d'intangibles tecnològics que facilitin l'accés al finançament.

e) Preveure la creació d'un fons de contingències per compensar les pèr dues produïdes pels desastres naturals.

Article 12

Validació i qualificació

1. S'ha de crear un sistema de validació autonòmica de projectes empre sarials, innovació i base tecnològica per facilitar l'accés al finançament i als ser veis específics de suport a l'emprenedor o emprenedora i a la micro, petita i mit jana empresa.

2. S'ha d'establir un sistema que faciliti i agiliti l'accés a les bonificacions fiscals existents per a la despesa i la inversió en R+D+I.

Disposició final primera

Modificació del Text refós de la Llei de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 24 de juny

Es modifica l'apartat 2 de l'article 75 del Text refós de la Llei de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que passa a tenir la redacció següent:

2. La Comunitat Autònoma pot subscriure convenis de refiançament amb societats de garantia recíproca els socis partícips de les quals siguin petites i mitjanes empreses que duguin a terme l'activitat principal i estiguin domicilia- des al territori de les Illes Balears. El Govern, a proposta de la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda, ha d'establir reglamentària- ment les condicions d'aquests convenis, l'eficàcia dels quals ha de restar con- dicionada a l'existència i la suficiència dels crèdits que, si s'escau, siguin necessaris per atendre el compliment de les obligacions que se'n derivin. En tot cas, la quantia refiançada no pot excedir, individualment, el 75 % de la garan- tia concedida per la societat de garantia recíproca per a cada operació, ni tam- poc, en conjunt, el 2 % de la xifra total dels crèdits inicials per despeses dels pressuposts de cada any, sense que la quantia esmentada computi a l'efecte de l'import total dels avals als quals fa referència l'article 76 següent.

Disposició final segona

Facultats de desplegament

El Govern de les Illes Balears, dins el termini d'un any a partir de l'en trada en vigor d'aquest Decret llei, ha d'aprovar les normes reglamentàries necessàries per desplegar-lo.

Disposició final tercera

Entrada en vigor

Aquest Decret llei entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 29 d'agost de 2011

El president

José Ramón Bauzá Díaz

El vicepresident econòmic,

de Promoció Empresarial i d'Ocupació

José Ignacio Aguiló Fuster

Fecha: 
Martes, 30 Agosto, 2011