DECRET 156/2001, de 15 de maig, de regulació de la gestió del règim d’autonomia econòmica de les herències intestades en les quals hagi estat declarada hereva la Generalitat de Catalunya.



DECRET 156/2001, de 15 de maig, de regulació de la gestió del règim d’autonomia econòmica de les herències intestades en les quals hagi estat declarada hereva la Generalitat de Catalunya.

L’increment constant de nous expedients d’herències intestades que es van presentant juntament amb l’acumulació d’aquells que, atesa la seva complexitat, requereixen actuacions extraordinàries prèvies a la distribució i liquidació del cabal relicte, afegit a les funcions i a les incidències que genera la conservació i l’administració dels béns, la inscripció dels immobles i la seva explotació i alienació per a la seva liquidació correcta, comporta la necessitat de determinar un sistema que permeti l’exercici d’aquestes funcions, el control dels ingressos que es generin i l’atenció de les despeses que es produeixin d’una forma tal que, mantenint la transparència actual, pugui dotar a l’òrgan col·legiat depenent del departament d’Economia i Finances, creat a l’efecte, d’una suficient agilitat de gestió i autonomia econòmica per atendre, amb la celeritat que es requereixi, les urgències i els imprevistos que es presentin en cada supòsit.

Vist el que disposa la disposició addicional 16 de la Llei 14/2000, de 29 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2001;

D’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del Conseller d’Economia i Finances i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

Aquest Decret té per objecte regular la gestió del règim d’autonomia econòmica de les herències intestades en què hagi estat declarada hereva la Generalitat de Catalunya, mitjançant la constitució d’un òrgan col·legiat que, d’acord amb la llei, té com a finalitat gestionar els ingressos, autoritzar les despeses i ordenar els pagaments, així com administrar el fons de garantia, en els termes que assenyala el mateix Decret.

Article 2

Òrgan col·legiat

En el si del Departament d’Economia i Finances es crea, com a òrgan col·legiat que intervé en l’administració i la liquidació de les herències intestades, la Junta d’Administració i Liquidació d’Herències, depenent de la Direcció General del Patrimoni, integrada pels membres següents:

El director general del Patrimoni, que n’és el president.

Un funcionari dels serveis jurídics de la Generalitat de Catalunya del Departament d’Economia i Finances.

L’interventor delegat al Departament d’Economia i Finances.

Dos representants de la Direcció General del Patrimoni designats pel director general.

Un secretari, que ho serà el de la Junta de Distribució d’Herències.

Article 3

Ingressos

Queden afectats pel règim d’autonomia econòmica tots els béns i els drets que integren les herències intestades en què hagi estat declarada hereva la Generalitat de Catalunya i en particular els següents:

a) Els ingressos procedents de comptes bancaris, llibretes d’estalvi i altres productes d’entitats financeres.

b) El producte de la venda d’accions i altres títols.

c) Els ingressos generats per la venda de béns immobles i mobles.

d) Les rendes procedents de la gestió de béns immobles.

e) Els ingressos del fons de garantia que regula l’article 8 d’aquest Decret.

Article 4

Despeses

Els ingressos procedents de les herències intestades s’han de destinar a:

a) Sufragar les despeses que es derivin de la tramitació, la gestió, l’administració, la conservació i el manteniment dels béns que integren les herències intestades.

b) El premi que, conforme a la normativa aplicable, correspongui percebre al denunciant.

c) El pagament als beneficiaris de cada herència designats per acord de la Junta de Distribució d’Herències.

d) Nodrir el fons de garantia en els termes que estableix l’article 8 d’aquest Decret.

Article 5

Limitacions al règim d’autonomia econòmica

La gestió del règim d’autonomia econòmica de les herències intestades té les limitacions següents:

a) No es poden subscriure contractes de contingut patrimonial ni laboral.

b) Els fons econòmics de cada herència han de ser ingressats en un únic compte autoritzat pel Departament d’Economia i Finances.

c) No es poden comprometre despeses ni adquirir compromisos de despesa superiors al cabal relicte de cada herència.

d) No es poden satisfer retribucions complementàries ni incentius de personal de cap tipus.

Article 6

Gestió dels ingressos i les despeses

La gestió dels ingressos i de les despeses s’ajustarà a les normes següents:

a) L’autorització de les despeses, la disposició d’aquestes, així com l’ordenació de pagaments, correspon al president de la Junta d’Administració i Liquidació d’Herències.

b) L’execució dels ingressos i de les despeses que integren els fons de les herències intestades s’ha de tramitar d’acord amb els procediments legals generals aplicables a la Generalitat de Catalunya.

c) La competència com a òrgan de contractació de les despeses derivades dels fons esmentat correspon al president de la Junta d’Administració i Liquidació d’Herències.

d) Correspon a la Junta de Distribució d’Herències l’aprovació dels comptes de l’abintestat.

Article 7

Comptabilitat

Els ingressos i les despeses, així com la liquidació de les herències intestades que estableix l’article 9 del present Decret, es comptabilitzaran d’acord amb les directrius de la Intervenció General.

Article 8

Fons de garantia

8.1 Es constitueix un fons de garantia per atendre les despeses derivades de la tramitació de les herències intestades, així com aquelles derivades de l’administració d’herències que no disposin temporalment d’haver líquid suficient.

En aquest últim cas, quan s’hagin d’atendre despeses derivades de l’administració, la conservació i el manteniment de béns immobles, només es podrà disposar de l’esmentat fons, com a màxim, fins al 60% del valor que tingui assignat l’immoble. Un cop alienat el bé, amb el producte de la venda es procedirà a retornar al fons de garantia la quantitat assignada per a la realització de la despesa i l’import d’aquesta s’integrarà al compte de liquidació de l’herència corresponent.

8.2 L’esmentat fons quedarà a disposició de la Junta d’Administració i Liquidació d’Herències, la qual només en podrà disposar, amb els límits que estableix l’article 5 d’aquest Decret, per atendre les despeses indicades en l’apartat 8.1.

8.3 Al començament de cada exercici pressupostari es constituirà el fons esmentat, el qual es dotarà amb el 10% de l’import que consti en l’haver d’aquest fons a 31 de desembre de l’exercici anterior. Aquest s’incrementarà amb el 10% de cadascun dels ingressos provinents de les herències intestades que es generin durant l’any natural.

8.4 En finalitzar cada exercici pressupostari, el 90% de l’import que consti en l’haver del fons de garantia serà ingressat al Tresor de la Generalitat.

Article 9

Justificació i responsabilitats

9.1 Trimestralment, la Junta d’Administració i Liquidació d’Herències presentarà davant la Intervenció General el detall dels comptes justificatius dels ingressos i les despeses, així com la tresoreria, executats en el període corresponent.

9.2 En la justificació ha de constar l’origen dels ingressos i l’aplicació donada als recursos totals de cada herència i cal adjuntar-hi els documents que, amb aquesta finalitat, estableixi el Departament d’Economia i Finances.

9.3 La Junta d’Administració i Liquidació d’Herències ha de mantenir en custòdia durant un període mínim de cinc anys els llibres, arxius i justificants de cada despesa, els quals queden a la disposició de la Intervenció General de la Generalitat de Catalunya i de la Sindicatura de Comptes per a les comprovacions que considerin convenients.

9.4 Al final de cada exercici pressupostari, conjuntament amb la liquidació del fons de garantia, i prèviament a la constitució del nou fons de garantia, la Junta d’Administració i Liquidació d’Herències rendirà comptes de la situació i liquidació de les herències intestades.

9.5 L’esmentada liquidació del fons de garantia serà aprovada pel conseller d’Economia i Finances.

Disposició transitòria

A la data d’entrada en vigor d’aquest Decret, els dipòsits procedents d’herències intestades en què hagi estat nomenada hereva la Generalitat que es trobin pendents de liquidació o distribució, estaran a disposició de l’òrgan col·legiat per a la seva gestió i la corresponent formació del fons de garantia conforme a les normes que estableix aquest Decret.

Disposicions finals

—1 Es faculta el conseller d’Economia i Finances per dictar les normes que consideri necessàries per a l’execució, el desplegament i l’eficàcia del present Decret.

—2 Aquest Decret entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 15 de maig de 2001

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Francesc Homs i Ferret

Conseller d’Economia i Finances

Fecha: 
Miércoles, 20 Junio, 2001