ORDRE JUS/212/2002, de 20 de juny, per la qual s’adapten a les peculiaritats de la prestació de serveis utilitzant tècniques telemàtiques i telefòniques diversos procediments relacionats amb els tràmits que han de fer les entitats jurídiques.
Dins del pla d’actuació e-Europe 2002, de les Comunitats Europees, la Generalitat de Catalunya va endegar, mitjançant acord de 13 de juliol de 1999, el projecte d’Administració Oberta de Catalunya, amb la finalitat d’apropar els seus serveis al ciutadà mitjançant la utilització de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació.
El Departament de Justícia amplia els canals d’informació i de prestació dels serveis a les entitats jurídiques amb la incorporació d’aquests serveis a l’Administració Oberta de Catalunya. Per aquest motiu, i en aplicació de l’article 11 del Decret 324/2001, de 4 de desembre, relatiu a les relacions entre els ciutadans i l’Administració de la Generalitat mitjançant Internet, previ l’informe del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació sobre l’adequació tècnica dels programes i aplicacions, emès en compliment del que estableix l’article 4 del Decret 85/2002, de 19 de febrer, de creació de la Comissió de Coordinació Interdepartamental de Gestió de les Tecnologies de la Informació i Comunicacions, i previ l’informe de l’Assessoria Jurídica del Departament de Justícia,
Ordeno:
Article 1
Adaptació dels procediments
1.1 S’adapten a les peculiaritats de la prestació de serveis utilitzant tècniques telemàtiques i telefòniques els següents procediments:
a) Sol·licitud d’inscripció de la constitució d’una fundació, d’una associació o d’una federació.
b) Sol·licitud d’inscripció de la modificació dels Estatuts d’una fundació, d’una associació, d’una federació i d’un col·legi professional.
c) Sol·licitud d’inscripció de l’extinció d’una fundació, d’una associació i d’una federació.
d) Sol·licitud d’inscripció de la modificació dels òrgans de govern d’una fundació, d’una associació, d’una federació i d’un col·legi professional.
e) Presentació dels comptes anuals d’una fundació.
f) Sol·licitud de certificats de dades registrals d’una fundació, d’una associació, d’una federació i d’un col·legi professional.
1.2 Aquests procediments, que continuaran regint-se per la normativa que els és d’aplicació, s’adapten a les peculiaritats de la prestació de serveis utilitzant tècniques telemàtiques i telefòniques mitjançant les normes d’aquesta Ordre.
Article 2
Presentació de sol·licituds
1. Els procediments esmentats en l’article 1 d’aquesta Ordre es poden tramitar pels mitjans telemàtics i telefònics del Portal de l’Administració Oberta de Catalunya.
2. Les sol·licituds d’inici d’aquests procediments tenen els mateixos efectes jurídics que les efectuades per la resta de mitjans admesos en dret.
3. Les sol·licituds indicades, efectuades per mitjans telemàtics o telefònics, es consideraran presentades enfront de l’Administració quan s’enregistrin en el Registre Telemàtic de l’Administració Oberta de Catalunya, quedant constància a l’assentament d’entrada de les dades següents: número de registre d’entrada, data i hora de presentació, tipus de document i assumpte, identificació del sol·licitant o del seu representant i identificació de l’òrgan al qual s’adreça la sol·licitud.
Article 3
El registre
L’únic registre telemàtic habilitat per a la recepció de les sol·licituds esmentades, per mitjans telemàtics i telefònics, és el Registre Telemàtic de l’Administració Oberta de Catalunya.
Article 4
Identificació i autenticació del sol·licitant
1. Qualsevol persona pot accedir sense autenticar-se a la informació d’interès general associada als procediments indicats, per qualsevol dels canals habilitats a aquest efecte.
2. L’interessat, per realitzar les transaccions associades als procediments indicats, efectuar consultes sobre el seu estat de tramitació o sol·licitar assessorament en relació amb els diferents tràmits, ha d’identificar-se i d’autenticar-se de la forma següent:
a) Quan la comunicació s’estableixi mitjançant l’accés de l’interessat al portal de l’Administració Oberta de Catalunya, la identificació i l’autenticació s’efectua mitjançant la utilització de la signatura electrònica, d’acord amb el que estableix la normativa vigent. La signatura electrònica de la persona interessada comporta la identificació mitjançant el compte d’usuari i l’autenticació mitjançant la contrasenya que és pròpia, personal i intransferible.
b) Quan la comunicació s’estableix telefònicament amb el Centre Telefònic del Portal de l’Administració Oberta de Catalunya, l’interessat s’identifica mitjançant el seu compte d’usuari i s’autentica contestant a les preguntes aleatòries formulades per l’operador, que aportin la certesa sobre la coincidència entre la identitat de l’interessat i la de l’interlocutor.
3. El sol·licitant i l’interessat, quan utilitzin qualsevol dels mitjans admesos en dret per iniciar o intervenir en els tràmits previstos en els procediments d’aquesta Ordre, consenten en el tractament de les seves dades de caràcter personal que siguin necessàries per a la tramitació de les sol·licituds i dels procediments indicats, i reconeixen la validesa i eficàcia dels escrits, sol·licituds i documents telemàtics que siguin autenticats mitjançant la signatura electrònica.
4. Els sol·licitants que intervinguin en un dels procediments previstos a l’article 1 d’aquesta Ordre, utilitzant mitjans telemàtics o telefònics, han de demanar el compte d’usuari i la contrasenya d’acord amb les instruccions que faciliti el Portal de l’Administració Oberta de Catalunya.
Article 5
Requisits dels sol·licitants i interessats
1. Per poder sol·licitar o intervenir en els tràmits dels procediments indicats s’han de complir els requisits establerts en la normativa vigent en matèria d’associacions, fundacions i col·legis professionals.
2. Els sol·licitants i els interessats poden acreditar aquests requisits d’acord amb el que estableix la normativa corresponent.
3. Si no consta el contrari, es considera representant de l’interessat qui presenta els documents corresponents amb l’objecte d’iniciar o intervenir en un dels procediments previstos a l’article 1 d’aquesta Ordre.
4. Si en aquests procediments hi ha més d’un representant o interessat les actuacions a què donin lloc s’efectuen amb el representant o l’interessat que expressament s’hagi assenyalat, i si no s’ha fet aquest assenyalament, amb el que figura en primer lloc.
Article 6
Efectes de la presentació de sol·licituds, escrits i documents
a) L’Administració de la Generalitat de Catalunya reconeix la validesa i eficàcia dels escrits, sol·licituds i documents presentats telemàticament i de la informació comunicada telefònicament, condicionada al compliment dels mecanismes d’autenticació establerts en l’article 4 d’aquesta Ordre.
b) L’interessat pot acreditar la presentació de la sol·licitud dels processos assenyalats a l’article 1 d’aquesta Ordre, aportant la "Confirmació de la recepció de la sol·licitud per part de l’Administració Oberta de Catalunya" que haurà d’incorporar, en tot cas, el número de registre d’entrada assignat i la data i l’hora de presentació des del Portal de l’Administració Oberta de Catalunya. Si la sol·licitud s’efectua telefònicament, prèvia petició de l’interessat, l’òrgan gestor lliurarà aquesta confirmació mitjançant el suport que l’interessat esculli.
c) En els procediments previstos a l’article 1 d’aquesta Ordre, el sol·licitant podrà aportar en suport electrònic la documentació necessària per tramitar la seva sol·licitud, si bé aquesta documentació no tindrà efectes jurídics fins que no es presenti en suport paper per qualsevol dels mitjans admissibles i dins dels terminis establerts.
d) La documentació a què fa referència l’apartat anterior s’ha de presentar dins el termini de 10 dies; altrament caducarà la sol·licitud iniciada sens perjudici que, si escau, es pugui iniciar una nova sol·licitud.
Article 7
Còmput de terminis
La presentació de sol·licituds i comunicacions de documents mitjançant els medis telemàtics o telefònics del Portal de l’Administració Oberta de Catalunya, es pot realitzar tots els dies de l’any durant les vint-i-quatre hores del dia.
A efectes de còmput de terminis, la recepció en un dia inhàbil per a la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques s’entén efectuada en el 1r dia hàbil següent.
Article 8
Sistema de consulta i seguiment de la tramitació
1. Un cop presentada la sol·licitud que inicia qualsevol dels procediments previstos a l’article 1 d’aquesta Ordre, el sol·licitant pot consultar i fer el seguiment del seu expedient administratiu per qualsevol dels mitjans legalment establerts.
2. En tot cas, s’informarà al sol·licitant en relació amb:
a) La data de la sol·licitud.
b) L’estat de l’expedient administratiu associat a la sol·licitud.
c) Els requeriments o documents que manquen per acreditar.
d) La data de la resolució que posi fi al procediment sol·licitat.
e) La data en què el sol·licitant ha aportat la documentació addicional necessària per tramitar els procediments.
f) El termini màxim per a la interposició de possibles recursos.
g) El termini màxim i la forma d’ingressar les taxes corresponents.
3. L’habilitació del sistema de consulta i seguiment de la tramitació no eximeix l’Administració de la Generalitat de Catalunya d’efectuar les comunicacions i notificacions expresses establertes per a la normativa vigent.
Article 9
Compromisos de servei
Els compromisos de servei en la tramitació dels procediments adaptats per aquesta Ordre són els que es fan públics a través del Portal de l’Administració Oberta de Catalunya.
Aquests compromisos són els objectius de qualitat i d’eficiència en la prestació d’aquests serveis i en cap cas comporten responsabilitats ni efectes jurídics per l’òrgan gestor enfront del ciutadà.
Article 10
Programes i aplicacions
Els programes i les aplicacions mitjançant els quals es tramitaran telemàticament els procediments previstos en aquesta Ordre són els que recull la carta de serveis que es fa pública a través del Portal de l’Administració Oberta de Catalunya.
Barcelona, 20 de juny de 2002
Josep-D. Guàrdia i Canela
Conseller de Justícia