La utilització de les tecnologies de la informació i de la comunicació està obrint una nova època en l'activitat de les administracions públiques i en la seva relació amb els ciutadans, de forma que els procediments administratius poden dur-se a terme amb major rapidesa, eficiència i economia de temps i costos per a totes les parts implicades.
En l'àmbit de la contractació d'obres, béns i serveis la utilització dels mitjans electrònics, informàtics i telemàtics ha d'augmentar la publicitat, la concurrència i la transparència en el procediment de selecció de l'empresa contractista i també ha de comportar un augment molt significatiu de l'agilitat i l'eficiència en la relació entre els òrgans de contractació i les empreses proveïdores, així com la previsible incorporació de nous sistemes d'adjudicació contractual basats exclusivament en suports electrònics. També en la fase d'execució contractual s'han de poder agilitar les comunicacions entre les parts.
Aquest Decret s'insereix en els esforços que totes les administracions públiques catalanes estan impulsant de forma concertada per assolir l'administració electrònica en el marc d'una nova Administració Oberta de Catalunya i pretén també recollir les regulacions i reflexions de les institucions de la Unió Europea sobre la necessitat d'incorporar les noves tecnologies en l'àmbit de la contractació pública com a mesura de reforç del mercat únic i d'afavoriment del coneixement de les licitacions públiques per tots els sectors empresarials i especialment per les petites i mitjanes empreses.
La implementació de les mesures que es preveuen en aquest Decret ha d'afavorir, en definitiva, una nova època de la contractació administrativa, on hi hagi un equilibri entre els requisits formals jurídics i l'assoliment de l'eficiència, respectuosa amb els principis de seguretat jurídica, igualtat de tracte i concurrència empresarial, però també bolcada en una eficient selecció tècnica del contractista i una correcta execució del contracte, tot això en el marc del degut respecte al principi de la protecció de dades de caràcter personal i de seguretat de les transaccions en línia.
Un cop vistos els informes previs de la Comissió de Coordinació Interdepartamental de Gestió i de Tecnologies de la Informació i Comunicacions, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades, de l'Agència Catalana de Certificació i de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa;
D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Economia i Finances i d'acord amb el Govern,
Decreto:
Article 1
Objecte i àmbit d'aplicació
L'objecte del present Decret és la regulació de la utilització dels mitjans electrònics, informàtics i telemàtics en els procediments de contractació de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, dels seus organismes autònoms i de les seves empreses públiques.
Article 2
Legislació aplicable
La utilització dels mitjans electrònics, informàtics i telemàtics en els procediments de contractació de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, dels seus organismes autònoms i de les empreses públiques es regeix per aquest Decret, per la normativa de contractació pública, per les disposicions relatives a la utilització d'aquests mitjans en la normativa de procediment administratiu i, en allò que resulti d'aplicació, per la normativa que regula la signatura electrònica i la que regula els serveis de la societat de la informació i del comerç electrònic. En tot cas, son d'aplicació la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i la Llei 5/2002, de 19 d'abril, de l'Agència Catalana de Protecció de Dades.
Article 3
Principis generals
3.1 Els òrgans de contractació han d'adoptar les mesures necessàries perquè la tramitació íntegra dels contractes en totes les seves fases pugui dur-se a terme també, amb plena validesa jurídica, per mitjans electrònics, informàtics i telemàtics. En particular, els òrgans de contractació vetllaran per garantir la plena validesa jurídica de les comunicacions, notificacions i intercanvis d'informació realitzades per via electrònica, informàtica i telemàtica.
3.2 En el sistema de contractació centralitzada, en els subministraments agregats de productes sanitaris i en altres contractes de característiques peculiars en què es justifiqui, especialment pel nombre de licitadors i productes o béns objecte de licitació, els plecs de clàusules administratives poden preveure que el conjunt de comunicacions, notificacions i aportacions documentals entre les parts intervinents en el cicle contractual, així com la presentació de les proposicions, es realitzin exclusivament per mitjans electrònics.
Article 4
Publicitat i informació dels contractes
Els òrgans de contractació han de donar publicitat mitjançant Internet dels anuncis de licitació i d'adjudicació dels contractes, dels plecs de clàusules administratives i de prescripcions tècniques, i, si s'escau, de l'altra documentació necessària per licitar.
Article 5
Transmissió electrònica de dades entre administracions públiques
5.1 Els òrgans de contractació, si l'empresa licitadora o el seu representant dóna l'autorització, poden obtenir les dades i els documents referents a l'empresa que requereixi el plec de clàusules administratives, especialment els corresponents a la capacitat i solvència de les empreses, mitjançant la interconnexió electrònica amb les bases de dades i documentals dels òrgans i registres de la seva pròpia administració pública, d'altres administracions públiques o d'entitats que exerceixen funcions públiques. Totes les actuacions s'han de dur a terme respectant el que preveu la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.
5.2 El Registre de licitadors de la Generalitat de Catalunya ha de facilitar amb mitjans electrònics als òrgans de contractació i a les meses de contractació de la mateixa administració que així ho requereixin la informació registral de les empreses inscrites, així com l'accés telemàtic a la documentació acreditativa dipositada i actualitzada pels licitadors. Així mateix, amb l'autorització de les empreses inscrites, el Registre de licitadors de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l'oportú conveni de col·laboració, facilitarà a les altres administracions públiques l'accés per mitjans electrònics a la seva base de dades als efectes de la participació de les empreses en el seus propis procediments de contractació.
5.3 Les dades que es mencionen a l'apartat 1 referents a una empresa licitadora i que obtingui el mateix òrgan de contractació amb suport electrònic de les altres administracions públiques i registres oficials, així com del Registre de licitadors de la Generalitat de Catalunya, hauran d'estar referides a l'últim dia del termini per a la presentació de proposicions.
Article 6
Comunicacions i notificacions electròniques amb licitadors i contractistes
6.1 Si així es precisa en el plec de clàusules administratives, les comunicacions i les notificacions entre els òrgans de contractació i les empreses licitadores i l'empresa contractista es poden efectuar amb suport electrònic, durant el procés de licitació pública i durant la fase d'execució contractual en relació amb els actes i les comunicacions previstos en les normes reguladores de la contractació administrativa.
6.2 La validesa i els efectes jurídics de les comunicacions i de les notificacions electròniques es regeixen per l'establert en l'article 59 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i en l'article 14 del Decret 324/2001, de 4 de desembre, relatiu a les relacions entre els ciutadans i l'Administració de la Generalitat de Catalunya a través d'Internet.
6.3 Les notificacions administratives s'entendran rebudes des del moment de l'entrada a la bústia designada per les empreses licitadores o per l'empresa contractista que compleixi els requisits de l'apartat 2 d'aquest article. Correspon a l'Agència Catalana de Certificació, mitjançant el servei de classificació de seguretat, la comprovació del compliment dels requisits de la bústia designada pel licitador o contractista.
6.4 En tot cas, l'òrgan de contractació inclourà en el plec de clàusules administratives que reguli el contracte els sistemes de notificació admesos a tenor de la classificació de l'Agència Catalana de Certificació.
Article 7
Signatura electrònica
7.1 Tots els actes i manifestacions de voluntat dels òrgans administratius o de les empreses licitadores o contractistes, que tinguin efectes jurídics i s'emetin tant durant la fase preparatòria com en la fase de licitació i posteriorment d'execució, han de ser expressats, mitjançant una signatura electrònica reconeguda basada en un dispositiu segur de creació de signatura electrònica, d'acord amb la legislació reguladora de la signatura electrònica. El certificat reconegut i el corresponent dispositiu segur de creació de signatura hauran d'haver estat subministrats a l'empresa licitadora o contractista per un prestador de serveis de certificació que acrediti el compliment dels requisits establerts per la normativa sobre signatura electrònica citada o que hagi estat classificada per l'Agència Catalana de Certificació amb nivell quatre. En tot cas, ha de garantir-se la identitat, la confidencialitat, la integritat, la disponibilitat, el no-rebuig i la conservació de la informació de l'interessat.
7.2 En la resta dels documents que conformin l'expedient de contractació es poden utilitzar altres sistemes de signatura electrònica sempre que quedin garantides, com a mínim, la identitat dels autors, la data i la integritat del document.
Article 8
Presentació de proposicions per mitjans electrònics
8.1 En tots els procediments de contractació previstos en la Llei de contractes de les administracions públiques, inclosos els contractes menors, els procediments d'adopció d'acords marc i els procediments derivats del sistema de contractació centralitzada, els plecs de clàusules administratives poden preveure expressament la possibilitat que els licitadors puguin presentar les proposicions per mitjans electrònics.
8.2 Les proposicions dels licitadors han d'indicar la raó social, el NIF, el nom del representant i la bústia electrònica de recepció de les comunicacions i les notificacions que hagin d'efectuar-se en el curs del procediment. Així mateix, han de contenir la declaració expressa de trametre la dita proposició en un dels programes i/o aplicacions compatibles i el compromís de presentar en suport paper, dins el termini establert per a la presentació de proposicions, aquella documentació que no tinguin disponible en forma electrònica.
8.3 La presentació de la proposició i la documentació corresponent es farà mitjançant l'ús de sobres digitals administratius que seran subministrats per l'Agència Catalana de Certificació, d'acord amb el procediment indicat per l'òrgan de contractació en el plec de clàusules administratives. El sobre digital administratiu tindrà les següents característiques:
a) identificarà l'òrgan de contractació.
b) inclourà una referència a l'expedient de contractació o licitació de què es tracti.
c) indicarà el tipus de sobre, mitjançant una referència textual.
d) xifrarà els documents inclosos dins el mateix amb un algorisme criptogràfic d'alta seguretat.
e) indicarà la data fins la qual no es podrà desxifrar el contingut del sobre.
f) inclourà els límits i condicions d'ús del certificat.
Article 9
Registre telemàtic
9.1 Les empreses licitadores han de registrar les trameses documentals efectuades per mitjans electrònics, i especialment les de les seves proposicions, en el Registre Telemàtic de l'Administració Oberta de Catalunya. De la mateixa manera, les comunicacions i les notificacions electròniques que efectuï l'Administració s'han de registrar en el Registre Telemàtic de l'Administració Oberta de Catalunya. En aquest registre ha de quedar constància de l'assentament i del número de registre de l'entrada o de la sortida, de la data i hora de presentació, de la identificació del remitent i del destinatari al qual s'adreça la documentació.
9.2 Als efectes del que disposa l'apartat anterior, les dades de caràcter personal dels ciutadans que puguin obtenir-se per la utilització del Registre Telemàtic de l'Administració Oberta de Catalunya, no podran ser objecte de tractament ni formar part d'un fitxer, sens perjudici que es puguin utilitzar dades que no tinguin caràcter personal a efectes estadístics.
Article 10
Constitució de garanties
10.1 La constitució de garanties provisionals i definitives pot efectuar-se amb mitjans electrònics, d'acord amb les regulacions que s'aprovin a tal efecte.
10.2 Per a la presentació de les corresponents garanties provisionals i definitives, quan escaiguin, els licitadors poden constituir també la garantia global a què fa referència l'apartat 2 de l'article 36 de la Llei de contractes de les administracions públiques. La gestió de les garanties, d'acord amb les instruccions dels diferents òrgans de contractació, correspon a la Caixa General de Dipòsits, que ha d'emetre, si escau, els certificats de retenció corresponents i trametre'ls telemàticament a l'òrgan de contractació que ha endegat el procediment corresponent.
Article 11
La formalització dels contractes
Els contractes que es formalitzin per via electrònica produeixen tots els efectes previstos per la legislació de contractes de les administracions públiques quan concorrin els elements legalment exigits.
Article 12
Programes i aplicacions informàtiques
12.1 Els programes i les aplicacions informàtiques per a la gestió de la contractació dels departaments, organismes autònoms i empreses públiques han de ser objecte d'aprovació per Ordre del/de la conseller/a d'Economia i Finances, previs els informes tècnics de la Comissió de Coordinació Interdepartamental de Gestió i de Tecnologies de la Informació i Comunicacions i de l'Agència Catalana de Certificació i l'informe de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa. Aquests programes i aplicacions han de contenir les polítiques de seguretat i les especificacions tècniques que assegurin l'efectivitat dels controls criptogràfics de signatura electrònica exigits per l'article 7 i els controls criptogràfics de xifrat exigits per l'article 8 d'aquest Decret, així com els mecanismes de seguretat, algorismes, longituds de claus i procediments d'auditoria del sistema que permetin certificar el secret de les proposicions fins al moment en què sigui procedent la seva obertura.
12.2 Els plecs de clàusules administratives han d'incloure la descripció tècnica detallada dels programes o aplicacions informàtiques compatibles o referir la disposició que les descrigui perquè les proposicions siguin intel·ligibles i desxifrables en el moment de la seva obertura.
Disposició transitòria única
El que disposa l'article 9 d'aquest Decret resta condicionat a l'entrada en vigor de les normes reguladores del Registre Telemàtic de l'Administració Oberta de Catalunya.
Barcelona, 20 de gener de 2004
Pasqual Maragall i Mira
President de la Generalitat de Catalunya
Antoni Castells i Oliveres
Conseller d'Economia i Finances