DECRET 72/2001, de 6 de març, de modificació del Decret 201/1998, de 30 de juliol, pel qual s’estableixen els ajuts públics en matèria d’habitatge a càrrec de la Generalitat de Catalunya i es regula la gestió dels ajuts previstos en el Reial decret 1186/1998, de 12 de juny, per al període 1998-2001.



DECRET 72/2001, de 6 de març, de modificació del Decret 201/1998, de 30 de juliol, pel qual s’estableixen els ajuts públics en matèria d’habitatge a càrrec de la Generalitat de Catalunya i es regula la gestió dels ajuts previstos en el Reial decret 1186/1998, de 12 de juny, per al període 1998-2001.

El Decret 201/1998, de 30 de juliol, regula, entre d’altres, els ajuts públics destinats a l’accés a l’habitatge durant el període 1998-2001. D’ençà l’entrada en vigor d’aquesta disposició, les variacions sofertes en l’entorn economicofinancer aconsellen adoptar mesures que permetin fomentar la política pública d’habitatge, per aquesta raó es considera convenient introduir modificacions en la disposició esmentada.

Per la seva part, l’Administració general de l’Estat, mitjançant el Reial decret 115/2001, de 9 de febrer, ha introduït, en aquest sentit, modificacions en el pla de l’habitatge 1998-2001 destinades a ampliar el conjunt d’instruments d’intervenció actualment previstos.

Les noves mesures adoptades van encaminades, d’una banda, a l’increment de l’oferta d’habitatges amb protecció pública, principalment, les de règim especial, ja que a causa del desfasament entre el seu cost i els preus de venda la seva construcció s’ha vist seriosament afectada. Per aconseguir una reactivació de l’oferta s’ha actuat en dos fronts, tant en la modificació del preu bàsic com en el percentatge de variació que sobre aquest preu bàsic pot establir la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, també es produeix una necessitat de variació de l’instrumentació financera mitjançant la introducció de l’ajut a l’entrada en forma de bestreta a avançar per mitjà de les entitats financeres, quan es tracti del primer accés a l’habitatge en propietat i amb un tractament específic en el supòsit d’habitatges en règim especial que fa compatible aquests ajuts amb la subsidiació de la quota. Aquesta fórmula de pagament permetrà una agilitació en l’obtenció dels ajuts i en assegurar la seva destinació.

Així mateix, hi ha un reforç en els ajuts en matèria de sòl destinats a la promoció d’habitatges mitjançant també un increment de la quantia de la subsidiació de la quota.

Per tot això, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Es modifiquen els següents articles del Decret 201/1998, de 30 de juliol, pel qual s’estableixen els ajuts públics en matèria d’habitatge a càrrec de la Generalitat de Catalunya i es regula la gestió dels ajuts previstos en el Reial decret 1186/1998, de 12 de juny, per al període 1998-2001:

Es modifica l’article 8.1, primer paràgraf, que tindrà la redacció següent:

"8.1 El règim jurídic dels habitatges protegits es farà extensiu al període d’amortització del préstec qualificat i en tot cas tindrà una durada mínima de quinze anys."

S’afegeix un apartat c) a l’article 10.2, que tindrà la redacció següent:

"10.2 Ajuts econòmics directes atorgats pel Ministeri de Foment o la Generalitat de Catalunya consistents en:

"a) Subsidiació dels préstecs qualificats

"b) Subvencions personals o objectives

"c) Altres ajuts directes."

S’afegeix un nou article 11.bis, que tindrà la redacció següent:

"Article 11.bis. Limitacions a la facultat de disposar i a la desqualificació.

"11.bis.1 Els adquirents, adjudicataris i promotors individuals per a ús propi no podran transmetre intervius ni cedir l’ús de l’habitatge per cap títol durant el termini de 10 anys des de la formalització del préstec qualificat si no han obtingut la corresponent autorització per part del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, a través dels Serveis Territorials d’Arquitectura i Habitatge, prèvia cancel·lació de l’esmentat préstec qualificat i reintegrament dels ajuts obtinguts, més els interessos legals des del moment de la seva percepció.

"11.bis.2 El preu màxim de venda en segones o posteriors transmissions no podrà superar el que correspondria a un habitatge qualificat de protecció pública o declarat protegit en el mateix any que es produeixi la transmissió.

"11.bis.3 Els habitatges qualificats de protecció oficial acollits al finançament establert en el Reial decret 1186/1998, de 12 de juny, no es podran desqualificar voluntàriament a petició dels propietaris, fins que hagin transcorregut quinze anys des de la qualificació definitiva.

"11.bis.4 Aquestes limitacions es faran constar expressament en l’escriptura de compravenda, adjudicació o declaració d’obra nova, en el supòsit de promoció per a ús propi, i en l’escriptura de formalització del préstec hipotecari, d’acord amb el que estableix el Reial decret 1186/1998".

Es modifica l’article 12.2, que tindrà la redacció següent:

"12.2 Es poden acollir a aquests ajuts els adquirents, adjudicataris i promotors per a ús propi dels habitatges de protecció pública, amb uns ingressos familiars que no superin els 3,5 milions de pessetes i que no tinguin ni hagin tingut amb anterioritat cap habitatge en propietat, o els titulars del qual no disposin del dret d’ús o gaudi sobre ell, sempre que els habitatges adquirits tinguin una superfície que no superi els 90 m2 útils."

Es modifiquen els articles 13.2 i 13.3, que tindran la redacció següent:

"13.2 El preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil dels habitatges de protecció oficial de nova construcció serà el que consta en el quadre següent:

HPO
HPO RE
"Zona A 163.313 146.981
"Zona B 144.469 130.022
"Zona C 125.625 113.063
"Zona D 125.625 113.063
"Zona E 125.625 113.063

"13.3 El preu màxim de venda per metre quadrat de superfície útil en cas dels habitatges declarats protegits i l’adquisició protegida d’habitatges serà el següent:

HDP/APH
"Zona A 204.141
"Zona B 180.586
"Zona C 157.031
"Zona D 148.000
"Zona E 143.000

"HDP=habitatges declarats protegits.

"APH=adquisició protegida d’habitatges."

Es modifica l’ article 15.c), paràgraf tercer, que tindrà la redacció següent:

"En el supòsit que el sol·licitant dels ajuts no estigui legalment obligat a presentar la declaració de l’IRPF, acreditarà els seus ingressos presentant un certificat del centre o centres de treball sobre la totalitat dels ingressos percebuts per tots els conceptes, certificació de les altes o baixes de la Seguretat Social, i declaració responsable dels ingressos percebuts".

Es modifiquen els articles 17.1 i 17.2 i s’afegeix un nou article 17.3, que tindran la redacció següent:

"17.1 En el cas de primer accés a l’habitatge en propietat, quan no s’hagi optat per l’ajut directe a l’entrada, es doblarà la quantia de la subsidiació per a cada un dels nivells d’ingressos que correspongui d’acord amb l’apartat 1 de l’article anterior.

"La durada, en anys, del subsidi reforçat de préstecs variarà en funció de si l’adquirent té o no compte habitatge, d’acord amb el quadre següent:

Nivell d’ingressos Amb compte Sense compte
(milions de ptes.) habitatge habitatge
< 2,5 3 2
>2,5 - < 3,5 2 1

"El beneficiari del subsidi amb compte habitatge haurà d’acreditar haver constituït, almenys durant dos anys, un dipòsit estalvi habitatge en una entitat de crèdit, per un import mínim del 5% del preu de venda o adjudicació de l’habitatge, si té uns ingressos no superiors a 2,5 milions de pessetes, o del 10% si els seus ingressos estan compresos entre 2,5 i 3,5 milions de pessetes.

"Si els beneficiaris no superen els 35 anys d’edat, les quanties mínimes dels dipòsits seran la meitat de les que estableix el paràgraf anterior.

"17.2 També s’aplicarà la subsidiació reforçada del préstec del punt anterior, per un període d’un any, encara que el prestatari no es trobi acollit al supòsit de primer accés a l’habitatge en propietat, als adquirents que tinguin uns ingressos familiars que no superin els 3,5 milions de pessetes i es trobin en algun dels supòsits següents:

"a) Que la unitat familiar de l’adquirent tingui cinc o més membres, o quatre o més si es tracta d’una família monoparental.

"b) Que en la unitat familiar hi hagi persones amb minusvalies, en les condicions establertes en la legislació sobre l’impost sobre la renda de les persones físiques.

"c) Que l’adquirent i, si s’escau, la resta dels membres de la unitat familiar no superin els 35 anys.

"17.3 Quan el prestatari que s’hagi acollit al sistema específic de finançament per al primer accés en propietat opti per l’ajut directe a l’entrada, no hi haurà subsidiació del préstec qualificat, excepte si es tracta d’habitatges de protecció oficial en règim especial. En aquest cas hi haurà una subsidiació del 15% de la quota durant els cinc primers anys del període d’amortització."

S’afegeix un nou article 18.bis, que tindrà la redacció següent:

"Article 18.bis. Ajut directe a l’entrada.

"18.bis.1 Els adquirents, adjudicataris i promotors individuals per a ús propi que tinguin dret a acollir-se al sistema d’ajuts específics per l’accés al primer habitatge en propietat podran optar entre:

"Els ajuts directes previstos, amb caràcter general, en els articles 16 i 17 i, en el seu cas, en l’article 18.2, o bé sol·licitar l’ajut directe a l’entrada.

"18.bis.2 El Departament de Política Territorial i Obres Públiques, a través dels Serveis Territorials d’Arquitectura i Habitatge, reconeixerà el dret a l’ajut directe a l’entrada en les condicions establertes en el Reial decret 115/2001, de 9 de febrer, pel qual es modifica el Reial decret 1186/1998, de 12 de juny.

"Aquest ajut, que abonaran directament als beneficiaris les entitats de crèdit que hagin concedit el préstec qualificat, serà igual a un percentatge del preu que consti en la corresponent escriptura de compravenda o adjudicació, o, en el cas de promoció individual per a ús propi, de la suma dels valors del sòl i de l’edificació que constin en l’escriptura de declaració d’obra nova, d’acord amb el quadre següent:

"Habitatges de protecció oficial 7%
"Habitatges de protecció oficial en règim especial 11%
"Habitatges declarats protegits i adquisició protegida d’habitatges construïts 3%

"Aquestes quanties s’addicionaran en un 3% en el cas de joves que no superin els 35 anys i de famílies nombroses i en un 1% quan es tracti d’una unitat familiar formada únicament pel pare o la mare i els fills, o bé que en la unitat familiar hi hagi persones amb minusvalies en les condicions establertes en la legislació sobre la renda de les persones físiques.

"Les quanties addicionals no es poden acumular entre si.

"18.bis.3 L’ajut directe a l’entrada és compatible amb la subvenció de l’article 18.1, però incompatible amb l’establert en l’article 18.2."

Es modifica l’article 39.2, que tindrà la redacció següent:

"39.2 Quan es tracti d’actuacions previstes en l’apartat a), almenys el 50 per cent de l’edificabilitat resultant del sòl haurà de destinar-se a la promoció d’habitatges de promoció pública o de protecció pública."

Es modifica l’article 40.1, que tindrà la redacció següent:

"40.1 Els promotors de les actuacions previstes en l’article anterior que compleixin els requisits per a la declaració d’actuacions protegides en matèria de sòl sol·licitaran al conseller de Política Territorial i Obres Públiques la corresponent declaració d’actuació protegida, per al reconeixement, en les condicions establertes en el Reial decret 1186/1998, de 12 de juny, sobre mesures de finançament d’actuacions protegides en matèria d’habitatge i sòl del pla 1998-2001, modificat pel Reial decret 115/2001, de 9 de febrer, del dret a la subsidiació del 10% de la quota del préstec qualificat durant tota la vida del préstec, inclòs el període de carència. La subsidiació serà del 13% de la quota quan el percentatge d’edificabilitat al qual es refereix l’apartat 2 de l’article 39 sigui, almenys, del 75%.

"Pel mateix procediment anterior els promotors podran sol·licitar el reconeixement del dret a la subvenció del 10% amb càrrec als pressupostos del Ministeri de Foment:

"a) Del préstec màxim que s’hagués pogut obtenir, segons l’article 42.4, quan l’esmentat promotor renunciï a l’obtenció del préstec qualificat.

"b) De la quantia del préstec qualificat obtingut sempre que el prestatari renunciï en aquest cas a la subsidiació.

"La subvenció serà del 13% quan el percentatge d’edificabilitat al qual es refereix l’article 39.2 sigui, almenys, del 75% de l’actuació que es pretén declarar protegida."

Disposició transitòria primera

Els adquirents, adjudicataris i promotors per a ús propi d’habitatges acollits al Pla d’habitatge 1998-2001 que no s’hagin subrogat o no hagin formalitzat el préstec qualificat podran acollir-se al sistema d’ajut directe a l’entrada, sempre que compleixin amb els requisits i amb el límit temporal establert a la disposició transitòria 6.2 del Reial decret 1186/1998.

Disposició transitòria segona

Els preus de venda màxims establerts en aquest Decret seran d’aplicació a les actuacions que hagin sol·licitat acollir-se al Pla d’habitatge 1998-2001 amb posterioritat al 25 d’abril de 2000.

En el supòsit que els habitatges compresos en aquestes actuacions haguessin estat objecte de contracte de compravenda, adjudicació o d’opció de compra o s’hagin percebut quantitats a compte del preu caldrà, per a l’aplicació dels nous preus, el consentiment previ de l’adquirent o l’adjudicatari.

Disposició derogatòria

Queden derogades aquelles disposicions d’igual rang o inferior que s’oposin al que estableix el present Decret.

Disposició final

Aquest Decret entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 6 de març de 2001

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Pere Macias i Arau

Conseller de Política Territorial i Obres Públiques

Date: 
Monday, 19 March, 2001