DECRET 302/2004, de 25 de maig, pel qual es crea i s'aprova el funcionament del Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC).

El Registre d'establiments industrials creat pel títol IV de la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'indústria, desenvolupat pel Decret 324/1996, d'1 d'octubre, en l'àmbit de Catalunya, inclou com a indústries que s'han d'inscriure en aquest Registre les alimentàries, les agràries, les pecuàries, les forestals i de la pesca.

Aquests tipus d'indústries s'han inscrit tradicionalment al Registre d'indústries agràries que, d'acord amb la normativa actual, és un registre específic dins el Registre d'establiments industrials de Catalunya.

Aquesta especificitat ve motivada pel fet de ser un sector industrial productor d'aliments per al consum humà o animal i per la seva estreta interrelació amb el món agrari del qual es proveeix.

El primer aspecte, el de ser productors d'aliments, requereix que els inscrits a més de complir les condicions generals exigides als sectors industrials, compleixin la legislació alimentària en constant procés d'innovació per tal de respondre tant a necessitats tècniques, com a les derivades de la seguretat alimentària, de la qualitat alimentària o de l'evolució dels usos comercials, i a les noves directrius en matèria de control i inspecció. Això implica la necessària coordinació i complementació amb el Registre sanitari d'indústries i productes alimentaris, i suplir-lo en els sectors o les produccions que no cobreixi, com per exemple el sector de pinsos. Pel que fa a la qualitat, implica estendre a Catalunya la política de qualitat europea incidint en el sector productor perquè es valorin millor els seus productes, i en el sector consumidor, perquè disposi de productes diferenciats per la seva qualitat i origen.

El segon aspecte, el de la interrelació amb el món agrari, incideix sobre el productor i sobre el territori. Sobre el primer estableix vincles més o menys estrets, que van des dels relatius als simples proveïdors amb o sense compromisos contractuals, fins als dels socis o accionistes de la indústria, i per tant amb graus diferents de participació en el valor afegit generat per la transformació industrial de les matèries primeres. Sobre el territori, la indústria agroalimentària té una responsabilitat directa en la seva configuració, atès que determina sovint el propi mapa de conreus o la pervivència d'aquests conreus d'acord amb la capacitat de la indústria per absorbir matèria primera i, sempre que sigui possible, valorar-la a través de les denominacions i les marques de qualitat.

Aquests dos aspectes han generat unes polítiques de foment agroindustrial i/o uns mecanismes d'intervenció de mercats mitjançant la industrialització o l'emmagatzematge dels productes que resten associats a uns requeriments registrals específics, així com a la necessitat, tant de l'Administració com del sector industrial, de tenir una informació completa sobre el sector que faciliti la presa de decisions, sense que això comporti a la indústria cap tràmit addicional a la situació actual.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Creació del Registre i aprovació del Reglament

Es crea el Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC) i se n'aprova el Reglament el qual es publica a l'annex d'aquest Decret.

Disposicions addicionals

.1  Les indústries que figurin inscrites al Registre d'indústries agràries en el moment d'entrar en vigor aquest Decret queden automàticament inscrites al RIAAC.

.2  Els departaments d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i de Treball i Indústria establiran els processos que calguin per tal d'incloure al Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya les dades de les indústries que figuren actualment al Registre d'establiments industrials de Catalunya i que haurien de ser inscrites al RIAAC el qual es converteix en el registre industrial d'aquestes empreses.

Tindran accés a les dades del RIAAC tant el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca com el Departament de Treball i Indústria, i en l'àmbit de les indústries forestals el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

.3  El Decret 324/1996, d'1 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament del Registre d'establiments industrials de Catalunya, s'aplicarà amb caràcter supletori en tot el que no prevegi de manera expressa aquest Decret.

.4  S'autoritza el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca a actualitzar els imports a què fan referència l'article 5.2 de l'annex 1 i l'annex 3 d'aquest Decret.

Disposició transitòria

Les indústries incloses en l'àmbit d'aquest Decret que actualment es troben inscrites només al Registre d'establiments industrials de Catalunya (REIC) sense que ho estiguin al Registre d'indústries agràries (RIA), hauran de complementar o actualitzar la informació d'acord amb la que es requereix per al Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC), en un termini màxim de sis mesos comptat des de l'entrada en vigor d'aquest Decret.

Disposició final

Aquest Decret entrarà en vigor als tres mesos de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 25 de maig de 2004

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

Antoni Siurana i Zaragoza

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex 1

Reglament del Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC)

Article 1

Creació

1.1  Es crea el Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC), en endavant Registre, dependent orgànicament de la Direcció General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, el qual tindrà caràcter digital.

1.2  El RIAAC substitueix, a tots els efectes, el Registre d'indústries agràries.

Article 2

Finalitats

El Registre té com a finalitat disposar de manera permanent i actualitzada de tota la informació necessària de les indústries alimentàries, agràries, pecuàries, forestals i de pesca per tal de permetre dur a terme les polítiques de control i foment que són competència del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i en l'àmbit de les indústries forestals el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Article 3

Àmbit material i territorial

Són objecte d'inscripció al Registre els establiments industrials ubicats a Catalunya que duguin a terme alguna de les activitats agràries, alimentàries, forestals i de la pesca incloses a l'annex 2 d'aquest Decret.

Article 4

Competències

Sens perjudici de les funcions assignades a l'Oficina de Gestió Unificada pel Decret 156/1991, de 17 de juny, l'òrgan administratiu encarregat de la gestió del Registre és la Direcció General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries i, territorialment, les seccions territorials d'indústries i comercialització del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Article 5

Obligatorietat d'inscripció

5.1  Les persones titulars dels establiments industrials a què fa referència l'article 3 de l'annex 1 d'aquest Decret han d'inscriure obligatòriament al Registre: la primera instal·lació; qualsevol variació substancial en els termes que estableix l'apartat 2 d'aquest article; el cessament de l'activitat; els canvis de titularitat, i els trasllats dels establiments industrials.

5.2  Són variacions substancials les que superen un o més dels valors següents: 150.000 euros en immobilitzat material, 10 treballadors, 20 kW de potència instal·lada o 300.000 euros de capacitat de producció.

5.3  La sol·licitud d'inscripció s'ha d'efectuar abans de l'inici de la nova activitat o del trasllat o abans dels dos mesos següents a la modificació substancial o el cessament de l'activitat.

5.4  Queden exclosos de l'àmbit d'aplicació d'aquest Registre les empreses sense instal·lacions o sense treballadors contractats que tinguin per titular una persona física. El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca podrà establir excepcions per raons del volum de negoci.

Article 6

Tramitació

6.1  La inscripció al Registre es durà a terme d'acord amb el Decret 156/1991, de 17 de juny, de creació i posada en funcionament de l'Oficina de Gestió Unificada, aportant la documentació que figura a l'annex 3 d'aquest Decret o per mitjà dels sistemes que l'Oficina de Gestió Unificada determini, ja sigui a través d'altres entitats o mitjançant sistemes informàtics.

L'Oficina de Gestió Unificada emetrà un certificat d'inscripció sens perjudici de les comprovacions que pugui efectuar l'òrgan administratiu competent en matèria d'indústries i qualitat agroalimentària a què fa referència l'article 4 de l'annex 1 d'aquest Decret.

6.2  Si arran de les comprovacions es detecten errors, ocultació de dades o qualsevol altre tipus de deficiència en les dades inscrites, l'òrgan competent del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca en matèria d'indústries i qualitat alimentària, o del Departament de Medi Ambient i Habitatge en el supòsit d'indústries forestals, establiran el procediment per regularitzar les dades de la inscripció inicial, amb independència que puguin iniciar les actuacions que calguin contra les possibles infraccions que s'hagin pogut cometre.

6.3  El certificat d'inscripció tindrà validesa per a cinc anys. Transcorregut aquest termini sense modificacions substancials, es renovarà automàticament la inscripció.

6.4  Els òrgans administratius competents del Departament de Treball i Indústria podran realitzar en tot moment les inspeccions documentals i sobre el terreny que considerin necessàries per a la comprovació de les dades tècniques aportades en la documentació per a la inscripció al Registre quan es tracti d'instal·lacions sotmeses a reglaments de seguretat industrial.

Article 7

Inspeccions

L'òrgan competent del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca esmentat a l'article anterior directament o mitjançant la col·laboració de persones o entitats autoritzades pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca podrà realitzar en tot moment les inspeccions documentals i sobre el terreny que consideri necessàries per a la comprovació de les dades tècniques aportades en la documentació per a la inscripció al Registre, així com qualsevol altra comprovació que es consideri convenient per al correcte funcionament del Registre.

Article 8

Dades registrals

8.1  El Registre contindrà les dades bàsiques i complementàries que exigeixen els articles 4 i 6, respectivament, del Decret 324/1996, d'1 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament del Registre d'establiments industrials de Catalunya. A més, contindrà les dades complementàries que a continuació es relacionen:

Quantificació física i procedència geogràfica de les matèries primeres i els productes intermedis utilitzats.

Concessió de subvencions i les inversions realitzades.

Vinculació amb els productors de base.

Capacitat i característiques de l'emmagatzematge.

Descripció de les línies de fabricació.

8.2  Les dades registrals incloses al Registre es regiran, pel que fa al seu accés, pel que disposa l'article 37 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, sense perjudici del que disposa la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Article 9

Ajuts

Si per dur a terme una instal·lació o una modificació se sol·licita un ajut econòmic amb finançament autonòmic, estatal o comunitari, el beneficiari de l'ajut haurà de presentar una declaració conforme les dades del registre no han sofert cap variació des de la darrera actualització. En cas de concessió d'una subvenció, un cop acabades les actuacions subvencionades i prèviament al cobrament de l'ajut, el beneficiari haurà de presentar a l'òrgan competent del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca o del Departament de Medi Ambient i Habitatge que gestioni l'ajut, el certificat d'inscripció al Registre de les inversions realitzades.

L'actualització de les dades registrals serà preceptiva per obtenir qualsevol tipus d'autorització per elaborar un producte determinat, quan així ho estableixi la normativa específica.

Article 10

Règim sancionador

10.1  El règim serà el que preveuen la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'indústria; la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària; la Llei 15/2002, de 27 de juny, d'ordenació vitivinícola, o normes que les substitueixin.

10.2  Seran considerades clandestines als efectes d'aquest Decret i del que disposen l'article 53.3.a) de la Llei 14/2003, i els articles 31.1 i 31.2.b) de la Llei 21/1992, les indústries agràries i agroalimentàries següents:

a) Les que iniciïn la seva activitat industrial abans d'obtenir el certificat d'inscripció al Registre o reprenguin o continuïn les activitats després d'una modificació substancial, de manera permanent, sense que en els dos mesos següents s'hagi efectuat la inscripció de la modificació.

b) Les que realitzin activitats no incloses en la seva inscripció.

c) Les indústries que després d'haver estat cancel·lada la seva inscripció registral continuïn realitzant activitats industrials.

10.3  Els òrgans competents del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per sancionar les infraccions que preveu la Llei 21/1992 són el director general competent en matèria d'indústries agroalimentàries per a infraccions lleus i greus, i el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, per a infraccions molt greus.

Els òrgans competents del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per sancionar les infraccions que preveu la Llei 14/2003 són el director general competent en matèria d'indústries agroalimentàries per a infraccions lleus i greus; el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, per a infraccions molt greus, i el Govern en el cas d'infraccions que comportin el tancament de l'empresa.

Els òrgans competents del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per sancionar les infraccions que preveu la Llei 15/2002 són el director general competent en matèria d'indústries agroalimentàries per a infraccions lleus i greus, i el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per a infraccions molt greus.

Article 11

Baixa de la inscripció registral

11.1  La baixa de la inscripció registral es produirà en els supòsits següents:

a) A sol·licitud del titular de l'establiment industrial.

b) Quan es comprovi la paralització de les activitats de la indústria durant més de dotze mesos sense haver-ho comunicat a l'òrgan competent del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

c) Quan després de comunicar a l'òrgan competent del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca la paralització de les activitats de l'establiment industrial aquestes no es reprenguin en el termini màxim de tres anys.

d) Quan els establiments industrials de temporada, que per normativa específica estan obligades a comunicar l'obertura, no la comuniquin.

11.2  En els supòsits b), c) i d) la baixa es realitzarà amb la instrucció prèvia de l'expedient administratiu corresponent, la resolució del qual haurà de ser comunicada a l'oficina de gestió unificada corresponent i a l'interessat. En el supòsit a) l'oficina de gestió unificada resoldrà en el mateix moment del tràmit, i emetrà el certificat de baixa corresponent, sens perjudici que, amb posterioritat, els òrgans administratius competents en matèria d'indústries agroalimentàries puguin realitzar les comprovacions i les actuacions que considerin oportunes.

11.3  L'òrgan competent del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca podrà iniciar d'ofici l'expedient de baixa de la inscripció corresponent, així com la regularització de les dades que hi hagi al Registre, bé de forma selectiva o bé de manera generalitzada, amb la utilització dels mitjans d'informació que cregui més adients.

Les regularitzacions de dades a què fa referència el paràgraf anterior hauran de ser comunicades a l'oficina de gestió unificada amb caràcter previ al seu inici. Així mateix s'haurà de donar compte a l'òrgan competent del Departament de Treball i Indústria dels resultats de la regularització de dades.

Article 12

Mesura de tancament

D'acord amb l'article 55.4 de la Llei 14/2003, l'òrgan competent del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca quan tingui coneixement de l'existència d'algun dels supòsits que preveu l'article 10 de l'annex 1 d'aquest Decret, i sens perjudici de la incoació de l'expedient sancionador corresponent, advertirà l'empresa que regularitzi la seva situació en un termini màxim de tres mesos. Si transcorregut aquest termini persisteix la mateixa situació, el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca efectuarà la proposta de tancament, la qual serà resolta pel Govern i no tindrà caràcter sancionador.

Annex 2

Activitats que han de ser objecte d'inscripció al Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya

Indústries càrnies

Sacrifici i especejament de bestiar.

Sacrifici i especejament de volateria i conills.

Elaboració/manipulació de productes carnis.

Elaboració de plats preparats a base de carn.

Elaboració i conservació de peix i productes a base de peix

Elaboració de productes congelats o refrigerats de peix i altres productes marins.

Fabricació de conserves de peix.

Elaboració de productes de la pesca.

Aprofitament d'altres productes del mar.

Preparació i conservació de fruites i hortalisses

Preparació i conservació de patates.

Fabricació de sucs de fruites i hortalisses.

Fabricació de conserves de fruites, preparació de fruita seca .torrefacció i similars., melmelades i altres tipus de conservació.

Preparació d'hortalisses congelades.

Preparació i conservació d'hortalisses no congelades (liofilització, IV gamma, conserva en vinagre, en salmorra, assaonats i similars) i les llegums.

Preparació i conservació d'olives.

Manipulació i condicionament de productes hortofructícoles.

Espellofada, assecat i esclofollada de fruita seca.

Fabricació de greixos i olis

Obtenció d'oli d'oliva.

Obtenció d'altres greixos i olis vegetals.

Fabricació d'olis i greixos refinats.

Envasament-embotellament d'olis vegetals comestibles.

Indústries làcties

Fabricació de productes lactis.

Preparació de llet, fabricació de mantega i altres productes lactis.

Fabricació de formatges.

Centres de recollida i refrigeració de llet.

Fabricació de productes de molineria, midons i productes amilacis

Mòlta i envasament d'arròs.

Fabricació i envasament d'altres productes de molineria (cereals, llegums, trossejat de garrofa i obtenció de garrofí).

Assecat, manipulació i tractament de grans.

Fabricació de productes per a l'alimentació animal

Fabricació de productes per a l'alimentació d'animals de granja.

Deshidratació d'alfals i altres plantes farratgeres.

Fabricació/manipulació/envasament de productes per a l'alimentació d'animals de companyia.

Fabricació d'altres productes alimentaris

Aprofitament de plantes medicinals i aromàtiques per al consum alimentari.

Elaboració de vinagres, salses i condiments mixtos.

Elaboració d'espècies.

Elaboració d'ovoproductes.

Extracció i preparació de mel i altres productes apícoles.

Manipulació i classificació d'ous.

Manipulació i envasament de caragols.

Elaboració de begudes

Obtenció d'alcohols i d'aiguardents naturals per destil·lació de vi.

Elaboració de caves i vins escumosos naturals.

Elaboració/criança de vins.

Elaboració de sidra i altres begudes fermentades a partir de fruites.

Elaboració d'altres begudes no destil·lades, procedents de fermentació (vermut, bíter, sangria, refrescs vínics i similars).

Emmagatzematge, mescla, envasament, i embotellament de vins.

Altres indústries agràries

Cotó desmotat o sense desmotar; lli, cànem, sisal i altres fibres tèxtils en brut.

Conservació i classificació de plantes ornamentals i per a aforestació.

Assecat i tractament de llavors.

Elaboració de substrats agrícoles.

Preparació i filatura de fibres de llana cardada i les seves mescles.

Indústries de la fusta i del suro

Serrat i desenrotllament de la fusta.

Trossejat i estellat de la llenya.

Tractament del suro en brut i fabricació de productes de suro.

Altres aprofitaments forestals (desarrelament de plantes del bosc i similars).

Fabricació de carbó vegetal.

Elaboració i conservació de fongs comestibles.

Primera destil·lació de plantes aromàtiques.

Annex 3

Documentació

Per a la inscripció al Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya de la instal·lació, l'ampliació o el trasllat d'una indústria, s'haurà d'aportar la documentació següent:

1. Declaració de les dades a què fa referència l'article 8 de l'annex 1 d'aquest Decret mitjançant imprès normalitzat.

2. Fotocopia del DNI del signant i NIF del titular.

3. Projecte tècnic agroalimentari, signat per un tècnic competent i visat pel col·legi oficial corresponent quan es tracti d'inscriure indústries definides pel Decret 156/1991 de tipus B. És a dir, quan el valor de la maquinària, l'obra civil i les instal·lacions en el cas de nova implantació, o de la seva variació si es tracta de modificació, superi els 150.000 euros d'inversió, la potència instal·lada o la seva variació superi els 20 kW, o bé el nombre de treballadors a la seva variació superi els deu. El projecte contindrà:

a) Una memòria que inclogui, almenys, els apartats següents:

Identificació i localització de la indústria.

Activitat a desenvolupar; reglamentació tècnica que li és d'aplicació.

Compliment de les condicions tècniques, sanitàries, energètiques, de seguretat i mediambientals, i de totes les altres que li siguin d'aplicació d'acord amb la normativa vigent.

Matèries primeres i auxiliars.

Repercussió sobre les zones agràries de Catalunya.

Procés industrial, capacitat transformadora i produccions finals.

Edificació; característiques constructives.

Maquinària i instal·lacions corresponents als diferents processos industrials descrits.

b) El pressupost de la instal·lació, perfeccionament o modificació.

c) Els plànols a escala de situació, l'emplaçament i la distribució en planta d'instal·lacions i maquinària.

Per a la inscripció d'indústries que no superin, de manera simultània, els límits assenyalats a l'apartat anterior d'aquest annex, el projecte tècnic podrà ser substituït per un document d'anàloga finalitat.

4. El certificat de direcció i d'acabament d'obra visat i signat per tècnics competents en el supòsit d'indústries de tipus B.

En el supòsit d'indústries tipus A es podrà substituir per una notificació d'acabament d'obra signat pel titular de la indústria.

5. Presentació, davant de l'OGU, de l'escriptura notarial de constitució de la societat (per a les noves indústries i per als canvis de titularitat), i de les ampliacions o reduccions de capital, les fusions i les modificacions de l'adreça social, quan es donin aquests casos.

Les esmentades escriptures podran ser comprovades pel personal de l'OGU i retornades a l'interessat sense necessitat de lliurar la còpia, la qual es pot substituir per una anotació conforme les escriptures han estat revisades i són correctes.

6. Documentació acreditativa de la propietat d'un nom comercial quan una empresa inscrigui un establiment amb un nom comercial diferent de la denominació de l'empresa.

Date: 
Thursday, 27 May, 2004