DECRET 222/2002, de 27 d’agost, pel qual es creen els òrgans de defensa de la competència de la Generalitat de Catalunya.



DECRET 222/2002, de 27 d’agost, pel qual es creen els òrgans de defensa de la competència de la Generalitat de Catalunya.

La disposició addicional dotzena de la Llei 21/2001, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives, autoritza el Govern perquè pugui crear i regular els òrgans de defensa de la Competència en el marc de la normativa estatal que aprovi l’Estat.

La citada autorització s’atorga sota determinats condicionaments, com són: que l’organisme a crear tingui el caràcter de públic, personalitat jurídica pròpia, autonomia de gestió i plena independència.

Havent-se dictat la Llei 1/2002, de 21 de febrer, de coordinació de les competències de l’Estat en matèria de defensa de la competència, i tenint en compte la normativa reguladora d’aquesta matèria, és a dir, la Llei 16/1989, de 17 de juliol, de defensa de la competència, resulta adient, per poder portar a terme l’exercici de les competències de la Generalitat de Catalunya en aquesta matèria, desenvolupar la citada autorització dins dels límits marcats pel legislador i d’acord amb la normativa aplicable als organismes autònoms de caràcter administratiu.

Aquest Decret, als efectes de l’adequada tramitació dels procediments previstos a l’esmentada Llei 16/1989, i d’acord amb el mandat del legislador en el sentit d’adequar-se a la normativa marc estatal, diferencia entre l’òrgan que haurà de portar a terme la tramitació dels respectius expedients i funcions d’intermediació, això és, la Direcció General de Defensa de la Competència, la qual s’adscriu al Departament d’Economia i Finances mitjançant la Secretaria de Promoció Econòmica, i l’òrgan que haurà de resoldre els esmentats expedients, això és, el Tribunal Català de Defensa de la Competència, que es configura com un organisme autònom de caràcter administratiu adscrit a l’esmentat Departament.

Finalment, la necessària independència que deriva de l’autorització concedida pel Parlament de Catalunya, així com de les exigències de la normativa estatal que el Tribunal ha d’aplicar, requereix que les seves resolucions esgotin la via administrativa i siguin directament fiscalitzables en la via contenciosa.

Per això, en exercici de l’autorització esmentada, a proposta del conseller d’Economia i Finances, d’acord amb dictamen preceptiu emès per la Comissió Jurídica Assessora, i d’acord amb el Govern de la Generalitat de Catalunya,

Decreto:

Títol I

Del Tribunal Català de Defensa de la Competència

Capítol I

Denominació, naturalesa i competències

Article 1

Denominació i naturalesa

1. Es crea, a l’empara de la disposició addicional dotzena de la Llei 21/2001, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives, el Tribunal Català de Defensa de la Competència, organisme autònom de caràcter administratiu, que es relaciona amb l’Administració de la Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament d’Economia i Finances, que té assignades les funcions de defensa de la competència, i que actua amb personalitat jurídica pròpia, plena independència, autonomia de gestió i plena capacitat d’actuar en l’exercici de les seves funcions i per al compliment de les seves finalitats, d’acord amb aquest Decret i amb la resta de disposicions que li són aplicables.

2. El Tribunal Català de Defensa de la Competència disposa de recursos suficients per al compliment de les seves finalitats. A aquests efectes, l’esmentat Tribunal té pressupost propi, sens perjudici del que es disposa al Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

3. Serà aplicable al Tribunal, amb caràcter general, el que es disposa al Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, en relació amb els organismes autònoms de caràcter administratiu, així com les disposicions estatals aplicables als procediments a deduir davant dels òrgans de defensa de la competència estatal.

4. Per al compliment de les seves finalitats el Tribunal Català de Defensa de la Competència gaudeix dels drets i prerrogatives que es reconeixen a l’òrgan equivalent de l’Estat en particular la potestat d’efectuar intimacions o requeriments, i imposar sancions i multes coercitives previstes en els articles 9 a 13 de la Llei 16/1989, de 17 de juliol, de defensa de la competència.

Article 2

Competències

1. Corresponen al Tribunal Català de Defensa de la Competència, en el marc de les previsions de la Llei 1/2002, de 21 de febrer, de coordinació de les competències de l’Estat i les comunitats autònomes en matèria de defensa de la competència, l’aplicació de la Llei 16/1989, de 17 de juliol, de defensa de la competència, en els àmbits següents:

a) Els procediments que tinguin per objecte les conductes previstes als articles 1, 6 i 7 de l’esmentada Llei.

b) L’atorgament de les autoritzacions previstes a l’article 4 de la Llei 16/1989, de 17 de juliol, de defensa de la competència.

2. Així mateix li corresponen totes aquelles altres competències que, d’acord amb la referida Llei 1/2002, pot assumir en el seu àmbit territorial i previstes a la Llei 16/1989.

Capítol II

Organització

Secció I

Òrgans del Tribunal Català de Defensa de la Competència

Article 3

Composició

1. Componen el Tribunal Català de Defensa de la Competència un/a president/a, i fins a sis vocals i un/a secretari/ària amb veu però sense vot. El president o presidenta i els o les vocals tenen la consideració d’alts càrrecs.

2. El Tribunal té com a òrgans de suport la Secció d’Enjudiciament i la Secció de Control, Seguiment i Informes, les quals són dirigides pels o per les vocals.

3. Correspon al/a president/a del Tribunal atribuir a dues de les persones de les vocals designades la direcció de cadascuna de les seccions.

4. El president/a del Tribunal pot tenir fins a tres adjunts o adjuntes, economistes o juristes, per desenvolupar estrictament funcions d’assessorament i suport.

Secció II

Del president/a

Article 4

Nomenament i durada del càrrec

1. El/la president/ta del Tribunal serà nomenat pel Govern, a proposta del conseller/ra d’Economia i Finances, entre juristes, economistes i d’altres professionals de reconegut prestigi i per un període de 5 anys, que podrà ser renovat per una única vegada i per igual període.

2. No obstant el que s’estableix en l’apartat anterior, el/la president/a podrà ser suspès o cessat en el seu càrrec en els mateixos supòsits que es preveuen per al/la president/a del Tribunal de Defensa de la Competència, previst a la Llei estatal 16/1989.

Article 5

Règim d’incompatibilitats

El/la president/a del Tribunal exercirà la seva funció amb dedicació plena i absoluta, i restarà subjecte/a al règim d’incompatibilitats establertes amb caràcter general per als alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya.

Article 6

Funcions del/la president/a del Tribunal

1. Corresponen al/la president/a del Tribunal les funcions següents:

a) La representació ordinària del Tribunal, la convocatòria de les sessions i l’ordenació de la despesa.

b) Representar la Generalitat de Catalunya en el Ple del Consell de Defensa de la Competència, creat en virtut de la Llei 1/2002, de 21 de febrer, de coordinació de les competències de l’Estat i les comunitats autònomes en matèria de defensa de la competència.

c) Designar els representants del Tribunal Català de Defensa de la Competència que hagin d’assistir a les sessions de la Junta Consultiva en matèria de conflictes, creada en virtut de la Llei 1/2002, de 21 de febrer, de coordinació de les competències de l’Estat i les comunitats autònomes en matèria de defensa de la competència.

d) Emetre informes, ja sigui d’ofici o a instàncies del Govern de la Generalitat, sobre l’activitat normativa i administrativa, i la seva afectació a la competència, així com investigacions i anàlisis dels sectors econòmics i dels mercats en termes de lliure competència.

2. El/la president/a del Tribunal podrà delegar en qualsevol dels o de les vocals les funcions que consideri adequades.

 

Secció III

Dels vocals

Article 7

Règim jurídic

Serà aplicable als/les vocals en relació amb el nomenament i durada del càrrec i règim d’incompatibilitats el que es disposa als articles 4 i 5 d’aquest Decret respecte del/la president/a.

Secció IV

De la Secció d’enjudiciament

Article 8

Funcions

Correspon a la Secció d’Enjudiciament prestar assistència i col·laboració al Tribunal en el compliment de les funcions que li són pròpies, i en concret en relació amb la tramitació del procediment al qual es refereix la secció segona del capítol primer del títol III de la citada Llei 16/1989, de 17 de juliol, de defensa de la competència.

Secció V

De la Secció de Control, Seguiment i Informes

Article 9

Funcions

1. Prestar suport al Tribunal en relació amb els informes i autoritzacions que, d’acord amb la normativa sobre defensa de la competència així com per aquest Decret, hagi d’emetre o concedir.

2. Vetllar per la correcta i adequada execució de les resolucions dictades pel Tribunal, així com elevar-li periòdicament els informes relatius al grau de compliment.

Secció VI

Del règim del personal del Tribunal Català de Defensa de la Competència

Article 10

Del personal

El personal que presti els seus serveis al Tribunal estarà integrat per funcionaris i funcionàries de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, sens perjudici que pugui tenir també personal laboral, el qual es regirà per la normativa aplicable en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya.

Article 11

Dels/les adjunts/es al/la president/a

Els adjunts/es al/la president/a del Tribunal són nomenats, a proposta seva, pel/la conseller/a d’Economia i Finances d’entre juristes o economistes, i es regeixen pel que estableix la normativa específica reguladora del personal eventual al servei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Capítol III

Del funcionament del Tribunal i procediments

Article 12

Funcionament del Tribunal i procediments

1. El Tribunal actuarà com a òrgan col·legiat i es compondrà del/la president/a, que gaudirà de vot de qualitat, i dels/de les vocals, així com d’un/a secretari/ària, amb veu però sense vot.

2. A l’efecte de la realització de les sessions, deliberacions i preses d’acords, el Tribunal s’entendrà vàlidament constituït quan estigui present el/la president/a i el secretari o secretària o les persones que els/les substitueixin, i la meitat almenys dels/les vocals que estiguin nomenats d’acord amb el que es disposa a la disposició addicional primera d’aquest Decret.

3. Els acords es prendran per majoria de vots.

4. El seu funcionament es regularà pel present Decret i, a manca d’aquest, per la normativa aplicable als òrgans col·legiats de la Generalitat de Catalunya.

5. Cas d’absència, malaltia, incapacitat, abstenció o recusació del/la president/a, el vot de qualitat l’ostentarà el/la vocal que dirigeixi la Secció d’Enjudiciament.

6. Actuarà com a secretari/ària, amb veu però sense vot, un/a advocat/da de la Generalitat adscrit/a al Departament d’Economia i Finances.

Article 13

Tramitació dels expedients

Serà aplicable als procediments que tramiti el Tribunal el que es disposa a la Llei 16/1989, de 17 de juliol, de defensa de la competència, així com amb caràcter supletori el que es disposa a la normativa del procediment administratiu comú.

Article 14

Recursos

1. Els actes d’arxiu que dicti el director o la directora general de Defensa de la Competència en l’exercici de les seves funcions, així com els de tràmit que decideixin directament o indirecta sobre el fons de l’assumpte, determinin la impossibilitat de continuar amb el procediment o produeixin indefensió o perjudicis irreparables als interessats, podran ser objecte de recurs d’alçada davant del Tribunal, en els termes que determina la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

2. L’adopció de mesures cautelars i les resolucions definitives que dicti el Tribunal no poden ser objecte de recurs en via administrativa.

3. Contra les resolucions dels recursos als quals es refereix l’apartat 1 i respecte dels actes continguts a l’apartat 2 d’aquest article, es podrà interposar recurs contenciós administratiu davant dels òrgans competents de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Capítol IV

Patrimoni i finances

Article 15

Del patrimoni del Tribunal

Constitueixen el patrimoni del Tribunal els béns i els drets que li són adscrits per al compliment de les seves finalitats.

Article 16

Del règim pressupostari i comptable

El Tribunal gaudirà de pressupost propi i estarà sotmès al règim de comptabilitat aplicable als organismes autònoms de caràcter administratiu, d’acord amb el que es disposa al Decret legislatiu 9/1994, de 13 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

 

Capítol V

Col·laboració i informació

Article 17

Convenis de col·laboració

El Tribunal Català de Defensa de la Competència podrà celebrar, per a major eficàcia en l’exercici de les seves funcions, convenis de col·laboració amb totes les autoritats de defensa de la competència que siguin procedents.

Article 18

Relacions amb altres administracions públiques

Les administracions públiques estan obligades a subministrar als òrgans de Defensa de la Competència regulats per aquest Decret tota aquella informació que requereixin per a l’exercici de les seves funcions, així com a emetre els informes o els estudis que se’ls sol·licitin. Així mateix, qualsevol organisme que tingui coneixement de fets que puguin ser contraris a les normes de defensa de la competència, donarà trasllat al director o directora general de Defensa de la Competència de la informació i la documentació que estigui en el seu poder i que hi tingui relació.

Article 19

Informació al Govern de la Generalitat

El Tribunal Català de Defensa de la Competència haurà d’elaborar, als efectes de la seva presentació al Govern de la Generalitat de Catalunya, una memòria anual en la qual se sintetitzaran els expedients instruïts, les sancions imposades, les autoritzacions facilitades i tota aquella informació que permeti tenir coneixement de les actuacions dutes a terme per aquest organisme. En aquest sentit s’inclouran en l’esmentada memòria les actuacions portades a terme per la Direcció General de Defensa de la Competència.

Article 20

Organisme consultiu assessor

1. El/la president/a del Tribunal Català de Defensa de la Competència podrà instar la creació d’un organisme consultiu assessor, integrat per agents socials, representants d’institucions econòmiques i experts o expertes, per tal que l’assessorin, de forma ocasional, sobre sectors econòmics o matèries concretes.

2. Mitjançant Decret es desenvoluparà el règim de funcionament de l’organisme consultiu assessor.

Article 21

Deure de secret

Totes aquelles persones que prenguin part en la tramitació dels expedients previstos en aquest Decret o que, per raó de la seva professió o càrrec en tinguin coneixement, restaran obligades a guardar-ne secret.

Títol II

De la Direcció General de Defensa de la Competència

Capítol I

De la Direcció General de Defensa de la Competència

Secció I

De les funcions i l’organització

 

Article 22

Funcions

1. Es crea la Direcció General de Defensa de la Competència, que depèn de la Secretaria de Promoció Econòmica del Departament d’Economia i Finances.

2. Corresponen a la Direcció General de Defensa de la Competència les funcions a les quals es refereixen els articles 31, 36 i 45 de la Llei 16/1989, així com la coordinació amb el Tribunal Català de Defensa de la Competència

Article 23

Organització

La Direcció General de Defensa de la Competència exerceix les seves funcions mitjançant les àrees funcionals següents:

a) Àrea de Conductes Restrictives de la Competència.

b) Àrea d’Estudis i Anàlisis del Mercat.

Article 24

De l’Àrea de Conductes Restrictives de la Competència

Li correspon la instrucció dels expedients per conductes incloses en els termes del present Decret, així com la vigilància del compliment de les resolucions dictades en relació amb la defensa de la competència pels òrgans competents de la Generalitat de Catalunya.

Article 25

De l’Àrea d’Estudis i Anàlisis del Mercat

Li correspon portar la gestió del Registre de Defensa de la Competència al qual es refereix aquest Decret i, en general, la realització d’estudis i anàlisis de mercat a Catalunya en relació amb les possibles situacions atemptatòries a la lliure competència, als efectes de la seva tramesa a l’Àrea de Conductes Restrictives de la Competència, que avaluarà la conveniència de proposar l’obertura del corresponent expedient.

Secció II

Del Règim jurídic i procediment

Article 26

Dels adjunts al director/a general

El conseller/a d’Economia i Finances, a proposta del director/a general de Defensa de la Competència, podrà nomenar fins a 4 adjunts o adjuntes entre les persones a les quals es refereix l’article 11, els quals es regularan per la normativa específica del personal eventual al servei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

Article 27

Règim jurídic

1. En l’exercici de les seves competències, el director general o la directora general gaudeix de les potestats previstes als articles 32, 33 i 34 de la Llei 16/1989.

2. El procediment aplicable als expedients que tramiti el director o la directora general serà el previst a la secció primera, del capítol primer del títol III de la Llei 16/1989, així com a l’article 45 de l’esmentada Llei.

3. Els actes d’arxiu i les resolucions del director o directora general de Defensa de la Competència que decideixin directament o indirecta de l’assumpte, determinin la impossibilitat de continuar amb el procediment o produeixin indefensió o perjudicis irreparables a l’interessat, poden ser objecte de recurs d’alçada davant del Tribunal Català de Defensa de la Competència.

Capítol II

Del Registre de Defensa de la Competència

Article 28

Del Registre

Es crea el Registre de Defensa de la Competència, que gaudeix de caràcter públic i que és gestionat per la Direcció General de Defensa de la Competència, al qual s’inscriuran els acords, decisions, recomanacions i pràctiques autoritzades pel Tribunal i els que hagi declarat totalment o parcial prohibits.

Disposicions addicionals

—1  El Tribunal podrà actuar vàlidament quan s’hagin nomenat el/la president/a i, com a mínim, dos de les o dels sis vocals previstos al punt 1 de l’article 3 d’aquest Decret.

—2  S’afegeix una lletra c) al número 3 de l’article 12 del Decret 20/2001, de 23 de gener, de reestructuració parcial del Departament de la Presidència i del Departament d’Economia i Finances, amb el redactat següent:

"c) La Direcció General de Defensa de la Competència".

—3  S’afegeix una lletra d) a l’article 12.2) del Decret 20/2001, de 23 de gener, de reestructuració parcial del Departament de la Presidència i del Departament d’Economia i Finances amb el redactat següent:

"d) L’exercici de les competències executives en matèria de defensa de la competència".

—4  El Tribunal haurà d’elaborar en el termini màxim de sis mesos, a comptar a partir de l’entrada en vigor d’aquest Decret, un Reglament de règim interior. No obstant això i fins que no s’aprovi l’esmentat Reglament, correspondrà al/la president/a la fixació de les normes mínimes per al funcionament intern del Tribunal.

Disposició final

Aquest Decret entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 27 d’agost de 2002

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Francesc Homs i Ferret

Conseller d’Economia i Finances

Date: 
Monday, 2 September, 2002