La Llei estatal 1/1996, de 10 de gener, d'assistència jurídica gratuïta, va desenvolupar legalment la previsió de l'article 119 de la Constitució, de gratuïtat de la justícia. L'article 9 d'aquesta la Llei disposava que s'havia de constituir una comissió d'assistència jurídica gratuïta a cada capital de província.
D'acord amb la previsió de la disposició addicional primera de la Llei esmentada es va aprovar el Decret 252/1996, de 5 de juliol, de creació de les comissions d'assistència jurídica gratuïta, de regulació del procediment per al reconeixement del dret d'assistència jurídica gratuïta i de la subvenció per a les actuacions professionals dels advocats i procuradors. L'article 2 crea les comissions d'assistència jurídica gratuïta de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, amb seu a aquestes poblacions i amb l'àmbit que correspon al territori de les respectives províncies, per tal de donar compliment a allò que estableix l'article 9 de la Llei d'assistència jurídica gratuïta.
Amb posterioritat, el Tribunal Constitucional, en la Sentència 97/2001, de 5 d'abril, dictada en el recurs d'inconstitucionalitat núm. 1486/1996, promogut pel Govern de la Generalitat contra determinats preceptes de la Llei d'assistència jurídica gratuïta, va declarar, entre altres pronunciaments, que els incisos "en cada capital de província" i "en el seu corresponent àmbit territorial", de l'article 9, vulneraven les competències de la Generalitat de Catalunya i, per això, no eren d'aplicació a l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma de Catalunya. En el mateix sentit, declarava que la referència als esmentats incisos de l'article 9 continguda a la disposició addicional primera de la Llei estatal vulnerava les competències de la Generalitat de Catalunya.
Per això, la Llei estatal 53/2002, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l'ordre social, va modificar, entre altres, l'article 9 de la Llei 1/1996, de 10 de gener, de tal manera que l'òrgan competent de la comunitat autònoma pot determinar un àmbit territorial diferent al de la província per a la creació de les comissions d'assistència jurídica gratuïta.
D'altra banda, pel Decret 79/2001, de 6 de març, es va crear la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, que comprèn el territori de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, i que té la seva seu a Tortosa.
En compliment de la previsió continguda a la disposició final primera del Decret 79/2001, mitjançant el Decret 275/2001, de 23 d'octubre, es va crear la Delegació Territorial del Departament de Justícia de les Terres de l'Ebre, amb l'àmbit territorial i la seu esmentats.
Així mateix, amb el Decret 253/2002, de 4 de novembre, de creació i reorganització de diferents departaments, de modificació de les comissions de Govern i la seva composició i de determinació del nombre de departaments en què s'estructura l'Administració de la Generalitat, es creà el Departament de Justícia i Interior.
En exercici del títol competencial de la Generalitat de Catalunya per determinar la seu i l'àmbit territorial de les comissions d'assistència jurídica gratuïta, i d'acord amb la creació de la Delegació Territorial del Departament de Justícia i Interior de les Terres de l'Ebre, es considera necessari crear una comissió d'assistència jurídica gratuïta amb seu a Tortosa, l'àmbit territorial de la qual ha de comprendre els partits judicials de Tortosa, Amposta i Gandesa, per tal de respondre a la realitat territorial de Catalunya i a la proximitat dels serveis públics als ciutadans.
A proposta de la consellera de Justícia i Interior, i d'acord amb el Govern,
Decreto:
.1 Es crea la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta de les Terres de l'Ebre que té la seu a Tortosa i el seu àmbit territorial és el dels partits judicials de Tortosa, Amposta i Gandesa.
.2 Es modifica l'àmbit territorial de la Comissió d'Assistència Jurídica Gratuïta de Tarragona, creada per l'article 2 del Decret 252/1996, de 5 de juliol, de creació de les comissions d'assistència jurídica gratuïta, de regulació del procediment per al reconeixement del dret d'assistència jurídica gratuïta i de la subvenció per a les actuacions professionals dels advocats i procuradors, que és el de l'actual Audiència Provincial tret dels partits judicials de Tortosa, Amposta i Gandesa.
Disposició final
Es faculta el titular del Departament de Justícia i Interior per dictar les disposicions necessàries per al desenvolupament d'aquest Decret i el titular del Departament d'Economia i Finances per realitzar les modificacions pressupostàries necessàries per donar-li compliment.
Barcelona, 1 d'agost de 2003
Jordi Pujol
President de la Generalitat de Catalunya
Núria de Gispert i Català
Consellera de Justícia i Interior